Home / Blog / Is Online Inchecken Zinloos?

Is Online Inchecken Zinloos?

Update 4 juli 2013: Vanaf Juli gaat British Airways een experiment houden met digitale bagagelabels. Dit kan het online inchecken een nieuwe impuls geven zodat het eindelijk echt nuttig wordt.

Het boeken van je vliegticket kan zowel bij de luchtvaartmaatschappijen als bij vergelijkingssites zoals vliegwinkel.nl, budgetair.nl en cheaptickets.nl. Wat fijn is bij de vergelijkingssites is dat je een uitgebreid aanbod krijgt in plaats van alleen 1 luchtvaartmaatschappij. Het voordeel van het boeken bij de luchtvaartmaatschappij is dat je vaak meer opties hebt en vaak ook nog goedkoper uit bent. Probeer het zelf eens!

Dag voor vertrek

Over het algemeen krijg je een dag voor vertrek een e-mail van de luchtvaartmaatschappij dat je online kunt inchecken. Waarom doen? Omdat je dan alvast je stoel kunt reserveren. Andere duidelijke voordelen zien wij niet. Om online in te checken heb je dezelfde gegevens nodig als bij het traditionele inchecken op de luchthaven. Dus paspoort, ticketnummers en eventueel de frequent flyer nummers. Volg de stappen op de website en binnen enkele minuten ben je ingecheckt. Je kunt dan meestal aangeven of je de instapkaart per e-mail, sms of op de luchthaven wilt verkrijgen.

We gaan vliegen!

Als je bagage moet inchecken dan moet je eerst naar een bagage inleverpunt gaan, ook wel “bag drop-off” genaamd. En hier gaat het mis. De rijen bij deze inleverpunten zijn vaak net zo lang als de rijen bij het traditionele inchecken. Dus wachten moet je alsnog. Als je dan eindelijk aan de beurt bent, moet je een instapkaart kunnen tonen. Alleen het paspoort is niet voldoende. De digitale versie via e-mail kan ook, de sms-versie kan weer niet. De bagage wordt gewogen en krijgt een label. U krijgt dan alsnog een papieren instapkaart. Heb je alleen handbagage dan hoef je niet in de rij te gaan staan om je bagage te labelen, maar zonder een papieren instapkaart kom je de paspoortcontrole niet door. Dus zorg dat je die altijd bij je hebt. Print die of thuis of op de luchthaven.

Paspoortcontrole

Een andere reden waarom je nog steeds een papieren instapkaart nodig hebt is de paspoortcontrole. De dames en heren van de douane kunnen nog geen digitale instapkaarten verwerken. Dus weer een minpunt van online inchecken, of liever gezegd, een gemiste kans.

Mijn advies

Beste luchtvaartmaatschappijen,
Jullie zouden mij een groot plezier doen als online inchecken door alle disciplines wordt geaccepteerd en dat je hiermee ook daadwerkelijk tijdwinst boekt. Vroeger zeiden jullie dat met online inchecken de rijen bij de balies korter zouden worden en dat er papier kon worden bespaard. Nou, dat is volgens mij niet het geval. Net zoals het E-ticket. Ook dat levert geen papier-voordeel op. Misschien wel voor jullie, maar wij printen alsnog een ticket uit, en zelfs op meer blaadjes dan jullie ouderwetse ticket.
 Dus als jullie echt winst willen boeken moeten jullie ervoor zorgen dat je zonder wachttijden je bagage kunt inleveren, je met een digitale instapkaart of sms door de paspoortcontrole komt en dat er helemaal geen papier meer aan te pas hoeft te komen. Pas dan heeft online inchecken nut.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

13 comments

 1. Helemaal mee eens!
  Kreeg zojuist de bewuste email van Transavia omtrent online inchecken.
  Bij hen kun je echter bij het reserveren al je stoel uitkiezen en vastleggen (wel tegen betaling overigens…). Ik reis met ruimbagage dus zie in dit geval het nut van online inchecken absoluut niet in; kost alleen maar extra tijd (thuis) terwijl je op de luchthaven toch weer in de rij moet gaan staan zoals je al aangaf.

  • Hi Rian,
   Dat betalen voor je stoelreservering zie je steeds vaker, en niet alleen maar bij lowcost airlines. Het is de trend van betalen voor extra’s. Prima, omdat je dan betaald voor wat je wilt. Maar online inchecken met bagage om hiermee de rijen bij de drop-off te ontwijken is echt volledig onzin. Dus hopelijk verzinnen de airlines hier binnenkort een echte oplossing voor.

  • Voordeel van online inchecken is met name dat je hebt laten weten dat je er echt bent. Als je door wat voor reden ook vertraging hebt (trein, file) verkopen ze in ieder geval niet je stoel door. Je hebt dan kans dat je op een (te) laat tijdstip alsnog mag boarden.

 2. Marjolein Ordelman

  Wat een dom lullen, het scheeld toch ook dat je dan wat rustiger aan kan doen

 3. Bij overboeking is je stoel wel gereserveerd!
  als je ten minste online hebt ingecheckt, dus heeft zeker wel zin!

  • Hi John, bedankt voor je reactie. In principe is je stoel bij overboeking gereserveerd. In het geval van een aircraft change bijvoorbeeld weer niet altijd. Andere configuratie, kleiner, groter toestel, heeft allemaal impact op je reservering. Over het algemeen blijf ik het apart vinden dat je bij het boeken van je ticket geen plaats boekt, maar een vliegbewijs koopt. Ik heb ervaren dat je ongeacht welke prijs je voor een ticket betaalt, je niet verzekerd bent van je plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.