Home / Reizen en vrije tijd / Luchtvaart / De goedkoopste vliegtickets: Tips van de kenner

De goedkoopste vliegtickets: Tips van de kenner

Vliegtickets zijn er in alle soorten en smaken, maar uiteindelijk zijn het nog steeds vliegtickets. Je krijgt een papiertje in handen en hiermee kan je van A naar B vliegen. 99% van de mensen gaat op zoek naar de goedkoopste vliegtickets. Hier een paar leuke weetjes over het vinden van de goedkoopste vliegtickets.

Weetje 1:
Wat veel mensen nog steeds niet weten is dat een vliegticket een overeenkomst is tussen de passagier en de luchtvaartmaatschappij. Dit geldt zowel voor een lijndienstmaatschappij zoals KLM als voor een chartermaatschappij en lowcostmaatschappij zoals transavia.com en easyJet. Dit betekent dat zij verplichtingen aangaan, maar jij ook. Jij moet bijvoorbeeld betalen en je netjes gedragen aan boord. Zij moeten je van A naar B brengen en bijvoorbeeld een vergoeding uitkeren bij langdurige vertragingen. Dit is ook de reden dat je niet zomaar je vliegtickets kunt overdragen aan iemand anders, ze staan namelijk op naam. Ja, een vliegticket is persoonsgebonden. Als je het ticket wilt overdragen dan zitten daar voorwaarden aan en 8 van de 10 keer kan het niet, of tegen kosten.

Weetje 2:
Goedkope vliegtickets vinden is een heel werkje. Natuurlijk zeggen al die bekende website dat je bij hun alle aanbiedingen vindt en dat alles overzichtelijk is. Maar daar klopt niets van. Ik heb nog geen een aanbieder kunnen betrappen dat alles netjes wordt gepresenteerd. En dan bedoel ik dat je meteen ziet hoeveel het je kost, dat ze niet alle luchtvaartmaatschappijen tonen omdat ze bij ene meer verdienen dan bij de andere, en zo zijn er nog wel wat punten te noemen. Sinds een paar jaar betalen de luchtvaartmaatschappijen geen tot een zeer lage commissie meer aan reisagenten. Vroeger was dat gemiddeld 7% tot soms wel 12% over de ticketprijs. Tegenwoordig verdienen alleen de grote jongens zoals cheaptickets.nl nog 1% of 2%. De reisagenten hebben hun inkomsten dus flink zien dalen en gingen op zoek naar alternatieven. Waarom zijn die reserveringskosten nou zo hoog? Precies, omdat ze hiermee die verloren inkomsten weer compenseren. Waarom is er zoiets als een passenger service tax en airline reservation fee? Juist, omdat reisagenten ook hiermee weer inkomsten genereren.

Weetje 3:
In de meeste gevallen weet je pas hoeveel je in totaal betaalt als je helemaal tot aan het betaalscherm bent gekozen. Naast de diverse servicetoeslagen wordt er ook nog flink wat gerekend om bijvoorbeeld met iDeal en creditcard te mogen betalen.

Weetje 4:
Niet elke reisagent biedt dezelfde beschikbaarheid, vluchten, tijden en tarieven. Het aanbod van de luchtvaartmaatschappijen is sterk afhankelijk van de overeenkomsten die de reisagent met deze luchtvaartmaatschappijen maken. Dus alleen al hierom loont het om uitgebreid te gaan oriënteren. Daarnaast heeft niet elke aanbieder dezelfde prijsafspraken met de luchtvaartmaatschappijen. De ene reisagent sluit betere deals dan de andere. En bovendien gooien reisagenten vaak nog een extra bedrag op de ticketprijs, ook dit bedrag is per reisagent verschillend. Een overdreven, maar in de praktijk wel voorkomend voorbeeld:
Reisagent/website A heeft gunstige commissieafspraken met de luchtvaartmaatschappijen KLM, easyjet en Lufthansa en zal dus dus altijd verkopen. Hij zal deze ook met de meest gunstige prijs tonen zodat de kans op verkopen het grootste is. Andere luchtvaartmaatschappijen zullen minder aandacht krijgen. Bij hun berekent hij ook nog 10 Euro extra per ticket. “Als die dan toch worden verkocht dan maar extra er aan verdienen” denkt hij.
Reisagent/website B heeft weer gunstige commissieafspraken met de luchtvaartmaatschappijen transavia.com, United Airlines en Singapore Airlines.en zal dus die altijd verkopen. Ook hij zal deze met de meest gunstige prijs tonen zodat de kans op verkopen het grootste is. KLM, easyjet en Lufthansa zullen minder aandacht krijgen. Bij hun berekent hij ook nog 15 Euro extra per ticket. Hiermee is hij duurder dan reisagent A.

Weetje 5:
Het klinkt misschien vreemd maar vliegen met KLM vanuit het buitenland via Schiphol is vaak goedkoper dan vanaf Schiphol. Dus vrij vertaald is langer en meer vliegen goedkoper dan sneller vliegen. Een voorbeeld. Vliegen met KLM van Amsterdam naar San Francisco nonstop is duurder dan vertrek vanaf bijvoorbeeld Berlijn via Amsterdam naar San Francisco. Je vliegt een langere afstand en toch is het goedkoper. Dat is o.a. omdat nonstop vlieger aantrekkelijker dan met overstap. En vlieg je met een overstap dan hoef je minder te betalen. Probeer dit niet te omzeilen. Vroeger lukte dat nog wel maar tegenwoordig niet meer. Ga dus niet een tickets met vertrek vanaf bijvoorbeeld Dusseldorf via Amsterdam kopen en dan pas op Amsterdam opstappen. Omdat je niet komt opdagen in Dusseldorf wordt je hele ticket geannuleerd, en weg geld. Wat nog wel eens werkt is dat je bij terugreis vanaf bijvoorbeeld Lima via Amsterdam naar Parijs uitstapt in Amsterdam en dan het stukje Amsterdam – Parijs niet gebruikt. Let er dan wel op dat je bagage er ook uit gaat in Amsterdam, anders gaat je backpack helemaal door tot Parijs.

Geloof mij, het loont altijd om meerdere websites te bezoeken.

Probeer hier eens die goedkope vliegtickets te vinden:
Vliegwinkel.nl - boek nu met de laagste prijsgarantie

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Artis is en blijft leuk

Als oudste dierentuin van Nederland heeft Natura Artis Magistra (beter bekend als Artis) in Amsterdam een …

2 comments

  1. He Lars, leuk en goed verhaal!

    Uiteindelijk heb ik bij http://www.vliegtickets.nl geboekt omdat ik dat een betere site vond. En natuurlijk voor ons de beste deal, en niet alleen vwb de prijs. Het loont nl. ook om op verschillende dagen en tijdstippen te kijken want soms zie je dan die verbinding en overstap (en prijs) die jou het beste ligt want je krijgt regelmatig (ook op dezelfde website) verschillende resultaten…Schematijden veranderen natuurlijk ook regelmatig.

    Groet,

    Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.