Home / Online Marketing / Online Strategie: “Ja, maar” wordt “Oke, en dan”

Online Strategie: “Ja, maar” wordt “Oke, en dan”

Het bepalen van een Online Strategie is dagelijkse kost voor ondernemingen. Wie zegt dat de strategie eens in de bijvoorbeeld 3 jaar wordt opgesteld en daarna niet meer wordt bijgestuurd is volgens mij niet goed bezig. Dat je beleid op die manier voert prima, maar je online strategie is continue aan veranderingen onderhevig, die kan je mijn inziens niet voor een paar jaar vastzetten.

Online marketeers bij grote ondernemingen, de namen kan je denk ik zelf wel verzinnen, hebben bij het bepalen van hun online strategie nog vaak te maken met verzet uit diverse hoeken. Online marketeers hebben altijd grote plannen, alles kan en moet, en overal zien ze kansen. Zit je bij Online dan zit je goed, geldt ook vaak. Andere kanalen zoals contactcenter of winkels zien online vaak als gevaar, het grote paarse monster; ze denken dat ze door het succes van online hun eigen brood in gevaar komt. Ik zeg niet dat deze mensen ongelijk hebben, maar het is o zo makkelijk om je te verschuilen achter excuses. Waarom komen deze mensen zelf dan niet met kansen om van hun kanaal een groter succes dan online te maken? Als we even verder gaan over de kanalen-kwestie dan zie ik onderling bij de verschillende communicatiemiddelen, dat is een kanaal in feite, geen verschil. De klant bepaalt uiteindelijk hoe die geholpen wil worden. Ik denk juist dat multichannel of crosschannel moeten optimaliseren voor het maximale resultaat. Dat kan betekenen dat je voor elk kanaal afzonderlijk gaat bekijken waar die het beste voor kan worden gebruikt, hoe die het beste rendeert. Met een mogelijk gevolg dat je per kanaal de klant anders gaat bedienen, of van verschillende informatie gaat voorzien. Neem bijvoorbeeld een verkoper van fotocamera’s met winkels, een contactcenter en een website. Deze ondernemer zou er voor kunnen om de website primair te gebruiken voor de verkopen en informatieverstrekking. Het contactcenter kan worden geraadpleegd als er nog extra vragen zijn. En de winkels worden gebruikt als afhaalpunt en cross sell zoals het regelen van extra garantie of onderhoudscontracten. En terwijl alle kanalen eerst alle functies hadden. Je ziet dit nu al gebeuren en dit zal volgens mij steeds grotere vormen gaan aannemen.

Even terug naar die online strategie. Strategie kan je op diverse manieren invullen, het ligt er maar net aan wat op dat moment je focus is. We gaan even verder met bovenstaand voorbeeld van de verkoper van fotocamera’s. Als die deze strategie intern kenbaar gaat maken zal die voor succes eerst alle kanalen moeten betrekken bij het uitwerken van deze strategie. Vervolgens moet de ondernemer er voor zorgen dat alle kanalen hun zegje kunnen doen en prio’s kunnen aangeven. Dan zal er een traject volgen waarin alles wordt verzameld en er bij wijze van spreken gewoon wordt gestreept; wat kan weg en wat moet blijven. Juist bij dit traject zal je vaak “Ja, maar…” tegenkomen. Dit is een natuurlijke verdedigende reactie, helemaal niet slecht, maar om verandering te realiseren vind ik het een gigantisch leuke uitdaging om van die “Ja, maar…” een “Oke, en dan…” te maken. En dat is moeilijker dan het misschien lijkt.

Als mensen reageren met “Ja, maar…” of een soortgelijke reactie geven dan moet je je altijd verdedigen, of uitleg geven. Het is dan de kunst om de ander te laten inzien dat er met zorg naar zijn opmerkingen is gekeken en dat er soms goede en soms minder goede opmerkingen bij zaten. Maar schiet ze in elk geval niet allemaal meteen af! Om mensen naar een “Oke, en dan…” reactie te sturen is veel geduld nodig, maar ook veel overtuigingskracht. Ik werk liever met mensen die “Oke, en dan…” zeggen dan met mensen die alleen maar “Ja, maar…” zeggen. Met die laatste kan ik niets oplossen, omdat die zelf niet met een oplossing komen. Met mensen die “Oke, en dan…” zeggen kan ik meer, die staan open voor oplossingen en veranderingen. Met mensen die “Oke, en dan…” zeggen kan ik nog steeds felle discussies hebben, maar dan weet ik tenminste wel dat die proberen om naar voren te kijken, niet naar achteren. Met mensen die “Oke, en dan…” zeggen kan ik mijn ambities waarmaken. Mensen die “Ja, maar…” zeggen zullen over 10 jaar nog steeds hetzelfde werk doen, zitten lekker op die veilige plek met pensioen en vakantiedagen, ambitie is ze onbekend.

Ik wil met deze post helemaal niemand beledigen ofzo of afkraken, iedereen moet doen wat goed voor hem is, maar online marketeers moeten zich wel realiseren dat mensen die je tegenwerken soms je grootste promotors kunnen zijn. Investeer daar dan ook in en probeer zoveel mogelijk medestanders te vinden.

Zeg eens eerlijk, wie van jullie denkt er bij veranderingen vaak “Ja, maar…”? En wie van jullie denkt er bij veranderingen vaak “Oke, en dan…”? Reageer hieronder:

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Handige WordPress plugin om afbeeldingen automatisch kleiner te maken

Het deze handige gratis WordPress plugin hoef je je geen zorgen meer te maken over …

3 comments

  1. oef wat een fijne post en wat doet me dit denken aan alle (s)trubbels bij online. Wat zou het mooi zijn als iedereen zou denken in kansen en mogelijkheden, dat levert zoveel prachtige samenwerkingen op! Tip: hou ‘t vooral bij jezelf en keep the sunny/ optimistische pet op! Dat staat je goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.