Home / Consumenten / Landal GreenParks | Het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland 2010 is Landal GreenParks

Landal GreenParks | Het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland 2010 is Landal GreenParks

De consument heeft Landal GreenParks uitgekozen als het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland in 2010. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op klantervaringen in 2010. Er is consumenten gevraagd in hoeverre hun ervaringen overeenkwamen met de vijf gouden regels die klantvriendelijkheid bepalen. Dit zijn de 5 regels: 1. Tijdig fouten oplossen, 2. goede bereikbaarheid, 3. beloftes nakomen, 4. flexibiliteit tonen in de oplossing en 5. klanten alleen benaderen met relevante informatie.

Het onderzoek is uitgevoerd door MarketResponse onder 2.500 consumenten. MarketResponse voert dit onderzoek jaarlijks in Nederland uit en vandaag is voor de editie van 2010 dus Landal GreenParks verkozen tot hetklantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Een mooie 2e plek was gereserveerd voor de ANWB en Jumbo werd 3e. Het is de vierde keer sinds 2007 dat deze publieksprijs uitgereikt werd.

Aan de verkiezing van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland gaat een representatief online onderzoek onder 2500 Nederlandse consumenten vooraf. De respondenten zijn willekeurig geselecteerd uit De Onderzoek Groep, het consumentenpanel van MarketResponse. Zij konden in de vragenlijst aangeven hoe zij de klantvriendelijkheid van bedrijven waar zij klant zijn beoordeelden op 5 klantvriendelijkheidscriteria.

Eerder dit jaar won Landal tijdens de Thuiswinkel Awards ookal de Publieksprijs Groot in de categorie Reizen & Vrije tijd. Dus 2010 kan worden gezien als een zeer succesvol jaar.

Download hier het benchmark rapport.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Autotaalglas | Review Autotaalglas reparatie voorruit

Vorige week was ik weer eens een van de gelukkigen die een sterretje in z’n …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.