Home / Online Marketing / Out of the box denken, wat is dat nou precies?

Out of the box denken, wat is dat nou precies?

Geinig om te zien dat veel bedrijven tegenwoordig zo graag hun klanten en doelgroep bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten willen betrekken, dat het ze opeens willen horen of het kans van slagen heeft en meningen vragen. Hierdoor zijn termen als co-creatie en crowdsourcing opeens een hot topic. Een andere term die ik de laatste maanden veel hoor is ‘out of the box’. En dan specifiek get ‘out of the box’ kunnen denken. Klinkt voor mij enorm logisch, maar dan vraag ik me af waarom dit opeens een trend is, moet dit niet gewoon het fundament zijn van elke onderneming?

Productontwikkeling
Je kunt op verschillende manieren out of the box denken. Laten we eens beginnen bij productontwikkelingen. Bedrijven die vanuit hun huidige producten en diensten denken bij het ontwikkelen van nieuwe hebben al een achterstand op bedrijven die out of the box denken. Als je namelijk hierbij out of the box denkt biedt je namelijk de mogelijkheid om ook kritisch te zijn naar de huidige situatie. Bij het out of the box denken bij productontwikkeling hoef je ook niet altijd uit te gaan van je eigen sterkste punten. Je zwakste punten kunnen wel eens met een kleine aanpassing opeens je sterkste punten worden. Maar ook nieuwe ideeën kunnen een bestaande kopiëren, maar dan anders. Neem bijvoorbeeld easyJet. easyJet was een van de eerste luchtvaartmaatschappijen die ‘uitgeklede’ vluchten aanbood. Ze deden in principe wat alle andere luchtvaartmaatschappijen ook deden, namelijk vliegen van A naar B. Maar in plaats van dat alles inclusief was zeiden ze dat je voor heel veeld diensten moest bijbetalen. Hierdoor werd de basisprijs van je tickets veel goedkoper en hoefde je alleen te betalen voor de diensten die je gebruikte. Zo rekenden zij extra kosten voor incheckbagage en voor het reserveren van een stoel. De wereld verklaarde hun voor gek, maar nu denkt zelf KLM er aan om low budget te gaan vliegen.

Branchevreemd
Je kunt ook out of the box denken door eens in andere branches een kijkje te nemen. Ben je een pakketbezorger en wil je de bezorging optimaliseren dan kan je best weleens kijken bij een autobouwer of cateraar. Die werken namelijk ook met geautomatiseerde productielijnen en moeten ook ergens een bestelling afleveren. Zij kunnen jou hele verfrissende inzichten bieden.

Verander het perspectief
Een mogelijkheid die misschien wat minder voor de hand ligt, maar volgens mij bij voornamelijk grote ondernemingen van nut kan zijn, is het out of het box denken bij keuzes of je iets inhouse of extern wil hebben. Neem nu eens een contactcenter of IT. Als direct betrokken manager heb je duidelijke redenen om dit bijvoorbeeld te outsourcen in plaats van intern te houden. Als je eens uit je eigen rol stapt, out of the box, en het vanuit een ander perspectief bekijkt kan je best tot andere inzichten komen. Het gaat er dan niet om dat je medelijden krijgt, maar je kunt vanuit een ondersteunende rol/functie bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je absoluut niet moet outsourcen. Er ontstaat dan een discussie die los staat van emoties, maar puur gebaseerd is op wat goed is voor de onderneming.

Wat mij betreft is out of the box denken cruciaal in de hedendaagse online wereld. Wil je innovatief zijn, en je creativiteit blijven prikkelen dan moet je out of the box blijven denken en ontwikkelen. Probeer het zelf eens, ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Auteur: Lars Boom

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Reiswerk Studentencongres 2013 van start met kickoff op Schiphol #rsc13

Ook in 2013 organiseert Reiswerk weer het RSC. Het Reiswerk Studentencongres werd in 2012 voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.