Home / Gadgets / Review | Hoe? Zo werkt Parkmobile

Review | Hoe? Zo werkt Parkmobile

Een tijdje geleden bood T-Mobile me aan om gratis gebruik te maken van de dienst van Parkmobile. Wat doet Parkmobile? Parkmobile maakt het mogelijk om mobiel je parkeergeld te betalen. Dus je hoeft geen muntjes meer bij je te hebben, geen geladen chipknip te hebben, gewoon alleen je telefoon (in mijn geval een iPhone).Gisteren heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van deze dienst. Lees hieronder mijn ervaringen.

Zie hieronder het filmpje van Parkmobile door Parkmobile:

‘s Ochtends dacht ik er ineens aan: Ik ga straks naar Amsterdam dus laat ik eens Parkmobile gebruiken. Omdat ik toch nog wat onzeker was over of alles wel werkte ben ik eerst even op hun website gaan kijken of Amsterdam wel onder de dekking viel. En ja gelukkig wel. Grote vraag bij mij op dat moment ‘Moet ik nou wel of niet de Parkmobile kaart gebruiken?’ en ‘Wat is het nut van de Parkmobile kaart?’. In die laatste vragen heb ik me niet verdiept, ik zag dat ik in Amsterdam kon parkeren en betalen dus was het door dat moment prima.

Voor de zekerheid had ik nog even de welkomstbrief meegenomen zodat ik altijd makkelijk kon nalezen hoe het aanmelden en afmelden werkt. Eenmaal aangekomen in Amsterdam moest ik eerst 30 minuten rondrijden om een parkeerplek te zien (maar dat heeft natuurlijk niets met Parkmobile te maken). Eindelijk, een plek! Ik kijk even op die brief voor het nummer dat ik kan gebruiken om te sms-en, dat is 4111. Dus ik stuur de zonecode naar 4111 en krijg een foutmelding van de iPhone terug. Volgens mij komt dat doordat de iPhone automatisch omzet in (411) 1 in plaats van 4111. Ik had geen geduld meer en ben toen maar gaan bellen. Dat ging lekker snel.

Mijn telefoonummer wordt automatisch herkend en de Parkmobile stem noemt mij het kenteken van mijn auto op ter verificatie. Deze snelle manier van het herkennen van de klant spreekt mij zeer aan. Vervolgens voer ik de zonecode in, en bevestig. Geregeld! Toch loop ik met een beetje een vreemd gevoel weg. Gaat alles nu wel goed? Wat als ik wel een bon krijg, krijg ik die dan wel echt vergoed van Parkmobile? Tijdens mijn meeting krijg ik na ca. elke 2 uur een sms met een herinnering van de parkeeractie. Hierin staat ook wanneer de parkeeractie gestart is. Na afloop loop ik terug en als ik er bijna ben bel ik alvast Parkmobile. Ik geef aan dat ik de parkeeractie kan worden beëindigd. Bij de auto aangekomen zie ik… geen bon. Gelukkig maar, als er een parkeerwachter is langs geweest dan heeft die in elk geval gezien dat ik betaald had.

Conclusie:
Het gebruik is erg makkelijk, hoewel sms-en met de iPhone mij niet lukt. Maar bellen vind ik geen probleem, hoewel dat wel wat charme van het mobiel betalen wegneemt. Wat mij op de website van Parkmobile niet duidelijk is geworden is waarom en wanneer je die Parkmobile kaart nodig hebt. Ik heb die nu braaf aan mijn voorruit hangen, maar moet dat wel? In welke steden is die nodig? Dit kan duidelijker op de website vermelde worden. Verder vind ik het waarschuwingssysteem erg prettig, het op de hoogte houden van de parkeeractie. Misschien nog handig als er op de parkeerautomaten staat dat mobiel betalen via partijen als Parkmobile mogelijk is. Dat zou mij in elk geval wat extra rust geven.

Erg dom van me, maar later zie ik de App Store dat er ook een App van is. Die heb ik later dan ook gedownload. Een volgende keer zal ik die gebruiken. Uiteraard zal ik jullie deze ervaring ook niet onthouden.

Auteur: Lars Boom

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

De leukste apps voor mannen

Door de eeuwen hebben mannen altijd gebruik gemaakt van techniek en gereedschappen om te overleven, …

15 comments

 1. Ik gebruik nu al een paar jaar ParkMobile en ben er zeer tevreden over.
  Jammer dat het nog niet in alle steden is, maar dat zal tzt wel komen.

  Het nut van de kaart is dat in de meeste steden je kaart wordt gecontroleerd en zodoende dus ook of je geparkeerd hebt.
  In sommige steden, waaronder Amsterdam, controleren ze enkel op je kenteken en daar hoef je de kaart dus niet bij je te hebben.

  Het werkt ook erg prettig: zodra ik de straat inrijd waar ik moet zijn, onthoud ik de eerste de beste zone nummer van de betaalautomaat. Dit scheelt me nl lopen voor het geval ik een eindje van de betaalautomaat parkeer en dus niet meer naar de automaat hoef te lopen voor het zone nummer.

  • Aha, nou dan is me die kaart ook duidelijk. Goeie tip ook van dat zonenummer, ik ga dat ook op die manier doen. Maar hoop ook dat die App location based het dichtstbijzijnde apparaat herkent :-).

   • Ik heb geen iPhone 😉

    Maar dat zou helemaal super zijn inderdaad als dat zou werken!

    • Bedankt voor je leuke reacties.

     • Lars,

      Ik heb afgelopen zaterdag voor het eerst de Parkmobile-app gebruikt (in Amsterdam) en dit is supergebruiksvriendelijk. In je scherm zie je automatisch welke parkeerlocatie je kan gebruiken. Klikt erop en dan druk je start en de tijd loopt. Bij terugkeer druk je gewoon op stop en je ziet gelijk in je historie wat je kosten zijn. Ook kan je instellen wanneer je een herinneringsbericht wilt ontvangen, b.v. na 2 uur. In de toekomst kan je ook een ander kenteken in de app opgeven, dit kan nu nog allen op de desktopsite.

      In Amsterdam hoef je geen Parkmobilekaart te gebruiken (check is op je kenteken), in sommige andere steden nog wel maar hopelijk verdwijnt dat snel. Hoe meer gebruikers…denk ik dan.

      Fijne app dus!

 2. Heb ook Parkmobiel. Leuk tot t fout gaat. Je parkeert in Deventer maar het systeem zegt Rotterdam,
  Dan moet je betalen voor iets waar je niet bent geweest.
  Dat niet goed gevoel is terrecht. Bellen dus 40 cent per minuut plus kosten mobiele telefoon. Helpdesk is druk.
  Je bent gewaarschuwd bij mij was het slechts 50 cent maar reden
  om Parkmobiel gedag te zeggen.
  Gewoon maar bonnetje onder de ruit.
  Op safe!

  • Hi Henny,
   Bedankt voor je reactie. Ben het deels zeker met je eens. De enige zorg/angst die ik heb bij het gebruiken van diensten zoals parkmobile is of de parkeerdienst van de gemeente wel weet dat jij betaald hebt. Een kaartje is 100% zeker en zichtbaar. Als dat er niet ligt en de parkeerwachter controleert of je mobiel geregistreerd bent zou het kunnen voorkomen dat je niet bekend bent. En dan krijg je een bekeuring. Tot op heden is me dat nog niet overkomen, en vertrouw ik op de dienst, maar het zal me niets verbazen als het me gaat overkomen.

  • Ik heb een uur gestaan Scheveningen heb geprobeert aftemelden kreeg de hele dag en nacht sms’jes u bent niet afgemeld ik heb ook de hele dag geprobeert aftemelden volgende de dag pas automatische afgemeld mag dan 24 uur extra betalen waarbij ik nu ook incasso DAS bij heb gekregen dus dat 1uurtje is 99 euro geworden.

   Ik zou als ik u was niet aan Parkmobile beginnen.

 3. Ja heel handig tot je eens een keer tegen een technische storing aanloopt en tegelijkertijd wordt gecontroleerd….een bon!!! Het heeft heel wat gekost( waren toen ook niet meer zo klantvriendelijk) om ze zover te krijgen dat ze erkende een storing te hebben gehad! Ben er mee gestopt!!!

 4. Ik heb vandaag voor de 3e keer in 6 maanden tijd een parkeerboete gehad terwijl Parkmobile gewoon aan stond. Steeds in Rotterdam. Ik heb de parkeerwachters erop aangesproken en die zeiden dat ik maar met Parkmobile moest bellen. Ik heb Parkmobile hierover gebeld en de dame die ik sprak vond dat het probleem ligt bij de apparatuur van de parkeerwachters en dat Parkmobile er niets aan kan doen.

  Nou prima, ik ben er klaar mee want Parkmobile werkt voor mij niet. En als je dan van het kastje naar de muur wordt verwezen dan kun je maar beter een andere oplossing kiezen. Ik stop met Parkmobile omdat het niet werkt.

 5. Helaas heb ik helemaal geen goede ervaring met Parkmobile. Naast service fees per parkeeractie welke zijn vermeld in de algemene voorwaarden zijn zonder toestemming kosten in rekening gebracht voor een parkeerkaart welke ik niet nodig heb en niet heb aangevraagd. Ook worden kosten in rekening gebracht voor het toevoegen van een nieuw kenteken wat mij helemaal niet duidelijk was. Ik ben enorm teleurgesteld en heb een email gestuurd om het per direct op te zeggen.

 6. Misschien een beetje een domme vraag: maar: kan je als de “meter” loopt gewoon je telefoon uitzetten, en later opnieuw inloggen om deze weer stop te zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.