Home / Gadgets / Apple / Apple stelt teleur met de Mac App Store

Apple stelt teleur met de Mac App Store

Vorige week is na vele geruchten dan eindelijk de Mac App Store, of App Store for Mac, gelanceerd. Dat wat iedereen al dacht, werd werkelijkheid. Steve Jobs kon eindelijk vertellen dat apps de toekomst waren en dat apps niet meer alleen voor mobiele apparaten waren. Apps zouden het digitale straatbeeld gaan bepalen.

Nou wat mij betreft stelt Steve ons zeer teleur, in elk geval mij en een aantal van mijn vrienden. Waarom? Nou, die Mac App Store is helemaal niets nieuws. Er zit qua functionaliteit helemaal niets nieuws in of aan. Het heeft qua design niets revolutionairs. Het enige nieuwe is dat je nu de App Store uit iTunes kunt starten vanaf je dashboard zonder de muziek. Maar meer is het ook niet. En weet je wat het meeste teleurstelt?

De nieuwe Mac App Store
De nieuwe Mac App Store

Apple was altijd een bedrijf dat met unieke concepten de wereld veroverde. De Mac, de iMac’s, de Macbook Pro’s, de iPod, de iPhone en de iPad; allemaal unieke en bepalende producten die de wereld op z’n kop hebben gezet. Met de laatste 2 producten won een nieuw fenomeen aan populariteit; de App Store in iTunes. Het was de tijd dat illegaal downloaden enorm populair was. De muziekindustrie stond op z’n kop want ja, cd verkopen zakte in en artiesten klaagden over teruglopende inkomsten. Nee hoor, de consument ging niet betalen voor online muziek. En toen was er iTunes. Men ging muziek downloaden (iets waar men juist zo huiverig voor was), maar dit keer tegen betaling. Dus eigenlijk de traditionele weg, maar dan zonder fysieke winkel, nu via de online winkel. En hoewel het illegale downloaden nog steeds populair bleef had iTunes iets unieks waardoor er steeds meer betaalde downloads waren. En met de komst van de iPhone en de iPad werd iets nieuws toegevoegd, de App. De App Store was geboren.

Waar ik me met de komst van de iPhone en iPad al verbaasde over de afwijkende interface van deze iTunes ten opzichte van de iTunes van mij  Macbook Pro, werd ik helemaal met stomheid geslagen bij het startscherm van de Mac App Store. Het komt er gewoon op neer dat iTunes en de App Store er op de iPhone, de iPad en de Mac verschillend uit zien, en ook verschillende opties bieden. En juist dat vind ik zo teleurstellend aan Apple. Ik heb het idee dat ze dit te snel gelanceerd hebben, op zoek naar het nog grotere geld. In de tijd dat Apps misschien op hun toppunt van populariteit staan wil Apple hier nog veel geld aan verdienen. Wat zou Apple haar die hard fans blij hebben gemaakt als ze 1 iTunes hadden gemaakt die op alle devices hetzelfde werkte. Die op alle devices relevante soorten apps biedt. Want waarom zou ik op de iPad apps voor de iPhone willen downloaden? En waarom zou ik op de iPhone apps voor de iPad willen downloaden?

Apple was altijd een bedrijf dat geliefd was bij de echte liefhebber. Apple is de laatste jaren eigenlijk steeds meer een algemene producent geworden, zoals Sony, Dell, Samsung en LG. De iPhone wordt steeds vaker verkocht aan mensen die de iPhone mooi vinden, dan aan Apple fans. De iPad is een product op zich dat vaker verkocht wordt aan mensen die dat ding willen hebben, dan aan de ware Apple fans. Het zou me niets verbazen als de die hard Apple fan zich steeds meer van Apple gaat afwenden omdat ze zich niet meer speciaal voelen. Hun stemmen worden niet mee gehoord. Die antenne van de iPhone werkte niet en wat biedt Apple? Een rubber bandje!

Apple… vergeet alsjeblieft niet wie jou groot hebben gemaakt.

Auteur: Lars Boom

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Microsoft HoloLens gaat verder waar Oculus Rift blijft hangen

De wereld van technologie en disruptie draaide decennia lang om Microsoft. Maar om welke reden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.