Home / Online Marketing / Facebook | Vrienden worden met iedereen of niet?

Facebook | Vrienden worden met iedereen of niet?

Door de flinke groei aan social networks heb ik mij de laatste tijd slechts gericht op Linkedin, Twitter, Foursquare en Facebook. Deze 4 social networks gebruik ik dagelijks voor diverse doeleinden. Daarnaast experimenteer ik met nieuwe social networks zoals recent nog met GetGlue, Miso en Gowalla. Maar van deze experimenten blijven er vervolgens maar weinig over. Velen kunnen me niet overtuigen om ze langer te gebruiken dan slechts een paar dagen. Waar ik me de nu vooral me bezig hou is te bepalen met wie ik nou via welk social network contact onderhoud.

Zo gebruik ik Linkedin voor mijn zakelijke netwerk en zorg ik ervoor dat mijn profile er altijd picobello uit ziet en maak ik hier dooral duidelijk wat ik allemaal heb gedaan en nog wil gaan doen. Dan Twitter. Ik stuur tweets vanuit mijn eigen naam. De inhoud van de tweets is een mix van prive en zakelijk. Mijn Twitter account heb ik niet gekoppeld aan mijn Linkedin, omdat ik op mijn Linkedin account liever geen prive tweets plaats (is denk ik slecht voor mijn reputatie). En dan Facebook.

Ja Facebook. Voor de mij de opvolger van Hyves, daar Hyves mij niet meer kon bekoren en steeds meer op een online kermis ging lijken. Een jaar of 2 geleden heb ik mijn Hyves account opgezegd en ben ik doorgegaan met Facebook. Facebook is voor mij een mix aan vrienden, bekenden en zakelijke relaties. Voor Facebook heb ik nog niet helemaal scherp wie ik als vriend beschouw. Uiteraard wel gewoon mijn echte vrienden die ik persoonlijk al jaren ken, en mijn familie in binnen- en buitenland. Maar dan zakelijk. Ik heb hele leuke (ex-)collega’s die inmiddels tot mijn vriendenkring behoren. Ook heb ik op dit moment bijvoorbeeld leuke collega’s waarmee ik weleens koffie ga drinken. Maar wat te doen met managers, waar ik dagelijks heel goed mee kan opschieten, accepteer ik die op Facebook ook als ‘vriend’? Ik heb er een aantal als ‘vriend’ tussen zitten en ik moet eerlijk bekennen dat ik even heb moeten nadenken toen ik het vriendschapverzoek kreeg. Wat is verstandig? Moet ik hun wel toegang geven tot mijn priveleven, foto’s en alle ins en outs van mijn gezin en familie? Mijn Facebook is gekoppeld aan Foursquare, wat als ik ergens incheck en zij lezen dat, wekt dat misschien argwaan?
Zo zie ik nu ook bijvoorbeeld op Facebook en Hyves docenten die studenten als ‘vriend’ hebben. Is dat niet riskant? Wat als je als docent een leuke avond hebt gehad, je de volgende dag ontzettende hoofdpijn hebt en je die dag geen les kunt geven? Dat is dan gewoon te lezen en misschien zelfs te zien op je Facebook pagina. Hoe ver gaat de online band tussen docenten en leerlingen? En hoe ver gaat de band tussen managers en hun mensen aan wie zij leiding geven? 

Wat zijn jullie ervaringen?
Auteur: Lars Boom

 

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Handige WordPress plugin om afbeeldingen automatisch kleiner te maken

Het deze handige gratis WordPress plugin hoef je je geen zorgen meer te maken over …

3 comments

  1. Mee eens.
    Die afweging blijft moeilijk. Oplossing zou kunnen zijn het starten van meerdere accounts?
    Probleem met Facebook blijft ook het gebrek aan daadwerkelijke controle over wie wat te zien krijgt. Er zijn geen gradaties in “vrienden”.

    • Hi Corne, wellicht dat inderdaad een soort filter weleens een oplossing zou kunnen zijn. Dat je eigenlijk een soort client binnen je eigen FB profiel hebt, zoals bijvoorbeeld Twitter clients. Ik ben toch even benieuwd, heb jij ook studenten aan jouw FB account gekoppeld? En als ja, waarom dan? Waarom geef je die een kijkje in de prive leven? Of geef je jezelf op FB niet zo bloot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.