Home / Consumenten / zonzoo | Mijn ervaring met zonzoo

zonzoo | Mijn ervaring met zonzoo

De afgelopen week werd mijn aandacht getrokken door een aantal commercials van zonzoo. Ik zag wat op internet voorbij komen, en op TV. zonzoo biedt je de mogelijkheid om je gebruikte mobiele telefoon via hun website te verkopen aan zonzoo. Zo hoef jij geen moeite te doen via bijvoorbeeld marktplaats.nl en krijg je een goede prijs voor je apparaat. Dit zegt zonzoo over zichzelf:

zonzoo helpt u om gebruikte mobiele telefoons in te zamelen van uw collega’s, medewerkers, leden, sponsors, bekenden, vrienden en/of familie. U steunt hiermee direct uw goede doel! Bij een gemiddelde waarde van 20 euro per telefoon kan de opbrengst zeer aantrekkelijk zijn. Wij zorgen er samen met u voor dat de opbrengst direct naar uw goede doel gaat. zonzoo werkt samen met o.a. goede doelen, verenigingen, scholen, kinderdagverblijven, bedrijven, universiteiten, kerkengenootschappen, kindergroepen en gemeentelijke instellingen. Het inzamelen van mobiele telefoons via zonzoo is eenvoudig, snel en veilig.”

Als je het zo leest steun je dus op deze manier ook nog eens een goed doel. Nou, dat is mooi zeg! Dus dat wilde ik wel eens proberen.

Aanmelden

Ik meld me aan op de website van zonzoo. Hier geef ik aan welke telefoon ik in de aanbieding heb. Ja, hij staat er bij. Je kan niet alle telefoons aanbieden, alleen door hun geselecteerde types. Ik ga verder in het proces en krijg de bedankpagina. Zo, ik ben weer een telefoon armer. Direct ontvang ik een e-mail met de bevestiging en het bericht dat ze me binnenkort een enveloppe sturen zodat ik de telefoon kan opsturen. Tevens staat er in, en ook in de voorwaarden, dat als de telefoon nu niet voldoet aan de spelregels dat je dan minder betaalt krijgt. Mmmm, tja, ik zie het al voor me dat ze gewoon minder uitkeren om er lekker meer aan te verdienen. En omdat je het per post hebt opgestuurd is het moeilijker om hierover te discussieren, je telefoon heb je inmiddels al uit handen gegeven.

Direct cash

Gelukkig zie ik dat je de telefoon ook bij een filiaal van de Mediamarkt of Saturn kan brengen en dan krijg je daar direct cash. Wow, dat is nog eens boter bij de vis doen. Ik ben geprezen met zowel een Mediamarkt als een Saturn in de buurt, maar aangezien de Saturn het dichstbij is ga ik die eens lastig vallen met mijn telefoon. Daar aangekomen vraag ik aan de jongeman waar ik mijn telefoon kan inleveren voor zonzoo. Hij vertelt me dat ik dan weer terug naar buiten moet, maar de sevricedesk. Nou, prima dan, ik ga langs de kassa’s weer naar terug naar de servicedesk.

Verbaasd

De dame bij de servicedesk antwoordt mij vriendelijk als ik vraag of dit de plek is waar ik mijn telefoon kan inleveren voor zonzoo. Ze neemt de telefoon aan, inspecteert het toestel, registreert het IMEI nummer en voert wat gegevens in. Ik moet mijn ID laten zien en mijn adresgegevens worden gevraagd. Ondertussen vraag ik haar of het al storm loopt. Ze antwoordt me dat er gemiddeld zo’n 3 tot 5 toestellen per dag binnenkomen. En hier komt het mooie, ze vertelt me dat dit haar erg veel tijd kost, terwijl ze liever echte Saturn klanten helpt. Ik kom hier later nog op terug, maar ga nu even verder met mijn verhaal. Ik ben wat verbaasd, maar reageer weer met een lach als ik te horen krijg dat alles klopt en dat ik met de bon bij kassa 1 de cash kan ophalen. Ik bedank haar en loop naar kassa 1 (terug in de winkel). Hier toon ik de bon en krijg ik de cash. Zij blij, zonzoo blij, de mensen in Azie blij en, het belangrijkste, ik blij.

Conclusie

Hier mijn opmerkingen over zonzoo.nl:

 • Op de site kan nog duidelijker worden aangegeven wat de 2 manieren zijn. Ik moest echt even zoeken en alles goed nalezen voordat het me duidelijk was.
 • Hoe er op de website diverse logo’s van instanties en goede doelen staan geeft de site me toch niet een vertrouwd gevoel. Wat ik vooral mis is informatie over de initiatiefnemers van zonzoo. Wie zit er achter?
 • Zorg in de filialen voor duidelijke bewegwijzering. Ik loop nu eerst de winkel binnen, door alle security, en wordt dan weer naar buiten verwezen.
 • Kan het proces in het filiaal niet simpeler? Dit zal wel iets zijn waar zonzoo geen invloed op heeft, maar voor mij is het erg vervelend als ik (door onduidelijkheid) eerst de winkel in ga, dan weer naar buiten wordt gestuurd, en dan weer de winkel in moet om mijn geld op te halen.
 • Maar waarom is die dame zo openhartig tegen mij? Waarom vertelt ze me dat ze hier eigenlijk geen tijd of zin in heeft (zo interpreteer ik het in elk geval)?

Mijn ervaring met zonzoo geef ik een 7 op een schaal van 10. Een prima dienst waarbij de link tussen de website en het filiaal in mijn voorbeeld prima werkte.

Nieuws

In een bericht op Techzine las ik dat Zonzoo van naam gaat veranderen en verder gaat als Zwipit. Dit komt waarschijnlijk doordat het Duitse moederbedrijf failliet verklaard is. Mocht je nou een oude telefoon kwijt willen, lever hem bijvoorbeeld in bij de Mediamarkt waar Zwipit nieuwe afspraken mee heeft gemaakt. Ben benieuwd naar je ervaringen.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

De leukste apps voor mannen

Door de eeuwen hebben mannen altijd gebruik gemaakt van techniek en gereedschappen om te overleven, …

28 comments

 1. Bedankt voor uw feedback! Wij nemen uw opmerkingen mee om onze processen waar nodig bij te kunnen sturen.

  Met vriendelijke groet,

  Monique
  Zonzoo Nederland BV

  • Hallo Monique, wat leuk dat je hierop reageert. Ik hoop echt dat je hier iets mee doet. Vooral het feit dat de medewerker mij iets vertelt wat niet relevant voor mij is, maar waar ik vooral een vreemd gevoel aan overhoud is een punt van aandacht. Dat de medewerker niet zo blij is met de samenwerking met zonzoo moet ze niet met de klant delen lijkt mij. Ik had me een dag eerder ook via de website aangemeld, maar doordat ik later naar de winkel ben gegaan heb ik die online aanmelding niet meer nodig. Ben benieuwd of jullie nu weten dat ik mijn toestel al heb ingeleverd. Verder heb ik het al prettig ervaren.

  • Nu ook nog je woorden nakomen dan zou het echt ok zijn

 2. Beste Lars,

  Wat een leuk artikel om te lezen. Wees maar gelukkig dat jij in ieder geval nog je geld ontvangen hebt. Ik heb mijn mobiel per post toegestuurd en geen enkele cent ontvangen, dit terwijl mijn telefoon € 47,98 waard zou zijn. Vele keren gebeld en gemaild, maar geen enkele reactie. Jouw vragen betreffende de betrouwbaarheid zijn juist. Inmiddels heb ik begrepen dat ze op de rand van een faillisement zitten, dus… duidelijk. Wel triest dat de site gewoon nog in de lucht is en ze doorgaan met hun “wanpraktijken”. Hopelijk zoeken mensen een en ander eerst goed uit, alvorens ze met Zonzoo in zee gaan.. Dus niet doen!

  • Hi Sylvia, bedankt voor je reply. Erg vervelend voor je dat het zo gelopen is. Met dit soort acties doe ik liever face-to-face ‘zaken’ dan via de post. Dan krijg je dus zoiets als jij nu hebt meegemaakt, helaas. En anders geef ik het zelf wel aan een goed doel :-). Dat het slecht gaat met zonzoo weet ik niet, maar goed, ik doe nu ook niets meer met ze. Groeten, Lars

 3. ik heb minimaal 4 maanden geleden een telefoon aangegeven die niet op de site stond, zonzoo gaf aan dat ze het zo snel mogelijk uit gingen zoeken hoeveel mijn telefoon waard was. Ik vervolgens gevraagd wanneer mijn telefoon dan berekend was, kreeg als antwoord dat elke maand de site vernieuwd wordt. Zo raar want een andere versie van dezelfde telefoon (sony ericsson vivaz pro) staat er wel op, de gewone vivaz. Beetje vreemd ook als envirofone hem wel gewoon erop heeft staan.

 4. Ik heb mijn gsm in april verzonden naar Zonzoo.
  We zijn nu bijna september, en ik heb nog steeds geen geld gezien!
  Eerst sturen ze de omslag niet waar ik mijn gsm in moet versturen, en dan beweren ze dat de gsm niet optijd verstuurd werd.
  Ik heb een afgiftebewijs van de post, maar daar reageren ze niet op.
  Er werd eerst gezegd dat ik 90 euro zou krijgen voor mijn gsm, en toen ik hem verstuurd had, zeiden ze dat de prijs van nu 12euro is!
  En al bij al weigeren ze gewoon te betalen! zelfs al heb je er al 10 emails voor gestuurd.
  Dikke afrippers, die zonzoo, dus verstuur je gsm niet naar zonzoo.

  ushi

  • Oei dat klinkt niet zo goed. Van iemand anders hoorde ik dat Zonzoo failliet zou zijn, dat zou een verklaring kunnen zijn. Ik had dan het geluk dat ik mijn toestel in de buurt kon afgeven, had al niet zo een goed gevoel bij het opsturen van mijn telefoon. Net als bij dat opsturen van goud, dat je dan een prijs krijgt. Ja ja, klinkt net zo.

 5. Ik heb dus ook mijn toestel er heen gestuurd en de site nog in de lucht is
  heb ook gewoon een mail ontvangen waar ik hem heen kon sturen
  heb ze deze week al aan de telefoon gehad en werd gezegd dat alles akkoord was en dat de bevestiging van de bank binnen was voor betaling vervolgens staat er nog niks op mijn rekening.
  maar ga hier wel achteraan, wil me geld en anders de toestellen die ik heb ingestuurd.

 6. Ik hoop dat ik via deze weg ook reactie krijg..Probeer al 3 maanden contact te krijge met zonzoo maar krijg geen enkele reactie. Telefoon is buiten gebruikt zegt die als je belt en als je een email stuurt krijg je een automatische bericht dat je binnen 3 werkdagen antwoordt krijgt, maar dat gebeurt gewoon niet. Zit nu al ruim 3 maanden te wachten op het geld van 2 blackberry’s, maar helemaal niks!!

 7. Nu na bijna 2 maanden wachten nog steeds geen geld laat staan een reactie wanneer ik het kan verwachten en het gaat maar om € 104,– . Men zegt we hebben hem binnen en wachten op een bericht dat hij ok is…….

 8. Ik heb een dure Samsung mobiel opgestuurd
  maar nog niets gehoord.
  Als ik niets hoor,ga ik er wel achter aan,heb ik zo mijn middelen voor!….

 9. Verschrikkelijke ervaring helaas met de belgische afdeling. Zeer slechte communicatie en nu blijkt na meer dan 1 maand aandringen dat dure telefoon gewoon verdwenen is !

 10. Hi,

  Na deze reacties gelezen te hebben toch maar besloten om telefoons niet per post te versturen. Maar ik kan niets vinden op de website dat je het toestel bij de mediamarkt in kan leveren?

 11. Hallo,

  Nadat ik vijf telefoons heb verstuurd ben ik uit het systeem verwijderd.
  Als ik probeer in te loggen staat er nu “Kan deze gebruiker niet in ons systeem vinden”.

  Zelfs met een bewijs van verzending kan ik op dit moment niks!
  Trap hier aub niet in mensen!

 12. ik zeg boter bij de vis of anders niks
  die mensen willen gewoon in de maling genomen worden
  eigen schuld dikke bult.

 13. Anita De Haan-van Veen

  Fijn om te lezen dat het zo ook kan, ik wacht helaas al 3 weken vergeefs op duidelijkheid over de status van mijn ingezonden telefoon. Had ik het maar geweten, dan had ik wel een ritje naar de Media Markt gemaakt.

 14. Ook mijn Iphone is natuurlijk verdwenen bij Zonzoo. Wordt een lucratief business model op deze manier! Belachelijk ook dat de toestellen niet verzekerd worden verstuurd, zoals bij concurrenten. En je hebt geen poot om op te staan. Ben dus ofwel opgelicht door Zonzoo, ofwel ik heb een postsorteerder erg blij gemaakt. Welke het ook is, nooit aan Zonzoo beginnen!

 15. Zou je vandaag de dag nog steeds een toestel bij media markt kunnen inleveren? Zou iemand dat toevallig weten? Aangezien de media markt niet echt in de buurt zit van ons en ik niet een ritje zomaar even kan maken erheen.

 16. Als ik mijn telefoon bij zonzoo aanmeld wordt er gezegd 75euro cash, wie zegt mij dat ik dat bij mediamarkt ook krijg ?

  • Bij de mediamarkt krijg je het geld direct in je hand. Als je hem opstuurt kan die (zoals eerder aangegeven) “kwijt” raken. En let op die 75 euro is géén garantie! Als hij bij aankomst niet voldoet aan hun eisen krijg je beduidend minder!

 17. Echte oplichters zijn het!!! Nog nooit geen geld ontvangen voor mijn iphone die een waarde van 340 euro zou moeten opbrengen! Telefonisch kun je ze niet bereiken en op mail reageren ze niet.

 18. In december iPhone 5s verstuurd waar ik €240 voor zou krijgen.. Heel lang geduurd voor dat ik een bevestiging had gekregen van hun.. Na iedere week een mail gestuurd te hebben kreeg ik in maart te horen dat ie nog maar €17 waard was.. Daar was/ben ik t natuurlijk niet mee eens want ze kunnen me niet zeggen waarom de tel nu €17 waard is.. We zitten nu in mei en na ondertussen 25 mails nog steeds geen antwoord.. En een telefoonnummer hebben ze al helemaal niet..! Wat een oplichters

  • jeppp, hier ook zoiets, 4 telefoons gestuurd, bij elkaar bijna 00 euri. Geen bevestiging, geen reactie op emails etc. en zie dat de eerste reactie’s op dit artikel al van 2011 stammen, raaar dat dit nog steeds gewoon doorgaat al zo lang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.