Home / Medisch / Gemoedstoestand is bepalend voor snel herstel

Gemoedstoestand is bepalend voor snel herstel

Hoe een hernia ontstaatAl 4 weken heb ik last van een rug hernia. En het lastige van een hernia is dat ik ondanks de pijn in mijn onderrug en uitstraling naar mijn benen toch zoveel mogelijk moet bewegen. Bij mijn hernia gaat het vooral om stabiliteit en dus moet ik met name lopen. Liever niet fietsen bijvoorbeeld want daarmee beïnvloed ik de wervels, etc negatief. Inmiddels ben ik onder behandeling bij een manueel therapeut en die leert me het een en ander over de wervelkolom, erg interessant.

Wat hij mij vandaag weer heeft geleerd is dat onderzocht is dat de duur van je herstel wordt beïnvloed door 2 dingen:

  1. Gemoedstoestand
  2. Bewijs

1. Gemoedstoestand

Het is dus volgens hem onderzocht dat je gemoedstoestand effect heeft op de duur van je herstel. Voel je je blij en opgewekt dan herstel je gemiddeld sneller dan wanneer je je zwak en depressief voelt. Nou kan ik me hier wel iets bij voorstellen. Als je blij en opgewekt ben je actiever en gemotiveerder om, zoals bij een hernia, naar buiten te gaan. En als je je depressief voelt dan heb je die zin niet, en wil je het liefst binnen blijven en op bed liggen. Tja, en dat werkt dan niet, omdat je daarmee je bloeddoorstroming niet op gang helpt.

Op Youtube heb ik een filmpje gevonden die laat zien hoe een rug hernia en spit ontstaan.

2. Bewijs

Dit punt vind ik wel wat vreemd. Maar goed, hij vertelde me dat onderzocht is dat het hebben van bewijs de duur van je herstel beïnvloed. Hij nam mij hierbij als voorbeeld. Ik heb vorige week een MRI scan laten maken van mijn rug. Hierdoor weet ik nu precies waar het fout zit en door de diagnose van de arts weet ik nu ook, en heb ik ook gezien dat ik een hernia heb. Mijn therapeut zegt dat je doordat je het bewijs hebt gezien, je je hierna gaat gedragen. Je voelt de pijn precies op de plek die je op de foto zag. Je denkt ook steeds dat de pijn vooral daar zit, terwijl die misschien wel het hevigst op een andere plek is. Hmmm, tja, hier kan ik even niets mee, maar evengoed wel een mooie gegeven lijkt mij zo.

Auteur Lars Boom

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.