Home / Blog / Je Groupon klant is binnen, wat nu?

Je Groupon klant is binnen, wat nu?

Voor de één is Groupon een uitkomst, voor de ander een ramp. Maar waarom verschillen de ervaring zo van elkaar? Het is namelijk een prachtige manier om nieuwe, maar ook reeds bekende klanten in je (web)winkel te krijgen.

De kunst is namelijk wat je met je klanten doet. Als gebruiker van Groupon zie ik voornamelijk aanbiedingen van restaurants, beauty en wellness en foto’s op doek of afdrukken. In veel mindere mate ontvang ik aanbiedingen van bijvoorbeeld reizen, gadgets zoals mobiele telefoons, spelcomputers en fietsen. Van de week las ik in De Pers dit artikel. Wat mij vooral opviel was wat de eigenaar van het restaurant met de Groupon klanten deed. Tuurlijk, de klanten komen met korting bij je eten. En hij zegt dat zij weinig drinken bestellen, of vooral mineraalwater. Maar mineraalwater is toch ook niet gratis? En het feit dat Groupon zoveel verdient is toch niet vreemd? Dat weet je als je de deal sluit dus daar moet je dan achteraf niet over mekkeren. Je profiteert tenslotte ook van het bereik en de exposure van Groupon. Wat te doen met je Groupon klanten, zie hier een aantal tips (in willekeurige volgorde):

1. Neem branding mee in de eindevaluatie

Jouw aanbieding wordt landelijk verspreid en komt bij vele duizenden consumenten onder de aandacht. De kosten aan Groupon zullen in veel gevallen veel lager zijn dan wanneer je voor hetzelfde bereik een bureau zou inschakelen. Daarnaast is Groupon continue in het nieuws en adverteren zij ook veelvuldig wat de herkenbaarheid bij consumenten vergroot.

2. Een overgetelijke ervaring zorgt voor positieve buzz

Uiteraard is dit iets wat je als bijvoorbeeld restauranthouder toch al had moeten doen, maar in de praktijk is dat nog niet zo vanzelfsprekend. De horeca heeft er een handje van om mij het gevoel te geven niet echt welkom te zijn. Tja, dus waarom zou ik dan meer gaan bestellen? Vaak genoeg moet ik zelf aan de ober vragen of ik wat te drinken mag bestellen. En even vragen of het me smaakt is ook al teveel gevraagd. En het ophalen van de rekening lijkt soms ook geen prioriteit te hebben, terwijl dat toch juist is waar ze het voor doen toch? Als de Groupon klant dan toch zo zunig is, zorg dan voor een onvergetelijke ervaring. Zorg ervoor dat alle gasten op hun wenken worden bediend. Het eten moet voortreffelijk zijn, en een live bandje kan ook geen kwaad. Zeker als je een vastgestelde periode hebt waarin de coupon moet worden verzilverd kan je zoiets prima plannen. Al met al moet je er voor zorgen dat je klant, en dus ook die van Groupon, met een goedgevulde maag vertrekt, blij is, en het vervolgens gaat doorvertellen. Dit laatste liefst ook via social media, zie punt 3.

3. Zorg voor communicatie via social media

De klanten die de aanbieding hebben gekocht doen dat online via Groupon. Deze klanten zijn dus actief op internet en zullen hoogstwaarschijnlijk actief zijn op Facebook of Hyves. Van die groep zal een deel gebruik maken van op locatie gebaseerde diensten zoals Foursquare en Gowalla. Biedt dan ook faciliteiten voor je klanten om online reviews achter te laten. Zorg voor gratis wifi en stimuleer ze om op het moment van bezoek hun meningen achterlaten op bijvoorbeeld Foursquare, Facebook en Hyves. Tussen de gangen door hebben zij hier prima de tijd voor. Struin ook zelf die netwerken af om posts te lezen. Reageer hier op en dan zowel op de positieve als op de minder positieve. Dat laatste is echt niet eng en werkt positief. Je kan via Twitter bijvoorbeeld ook een bon verloten onder de mensen die online actief zijn.

4. Zet speciale Groupon pakketten in elkaar

Als je weet dat Groupon klanten minder drank bestellen dan andere klanten kan je speciale Groupon drankarrangementen in elkaar zetten. Biedt dit dan aan als bijvoorbeeld “4 rondjes voor de prijs van 3”. Communiceer het vooral niet als korting, maar richt je op meerwaarde/toegevoegde waarde (in het laatste voorbeeld krijg je 1 rondje extra, in plaats van het 4e rondje gratis, is in de perceptie van de klant anders). En je kan er ook thema’s aan koppelen, zoals Valentijnsdag of Vader- en Moederdag.

5. Werk samen met andere ondernemers

Je weet van de Groupon klant dat die van voordeel houdt. Waarom zou je die klant dan niet voordeeltjes bieden van andere ondernemers? Je kunt vast wel barters sluiten met webwinkels of andere winkeliers in jouw stad of straat. Ik zou best geïnteresseerd zijn als bezoeker van een Italiaans restaurant in voordeelvouchers bij een Italiaanse delicatessezaak. Of dat je voordeel krijgt in een winkel waar ze keukenartikelen verkopen. En bezoekers van jouw sauna kan je best voordeel bieden op Rituals pakketten, of die van Hema. Waar je hier vooral op moet letten is dat het relevant is. Als je dit goed opzet kan dit voor veel positieve buzz zorgen.

6. Laat de klant terugkeren

Elke ondernemer wil graag dat een klant terugkeert. Hiermee kan je je marketingactie terugverdienen, mits de terugkerende klant de regulieren prijzen betaalt. Geef de Groupon klant bij vertrek bijvoorbeeld een coupon of stuur een sms met voordeel bij een volgend bezoek. Of gebruik hiervoor online diensten zoals Foursquare. Als je je klant herkent kan je hem of haar voordeel bieden bij terugkerend bezoek.

7. De klant is jouw klant, niet van Groupon

Wellicht is dit de belangrijkste tip van allemaal. Zie de klant die via Groupon bij jou op bezoek komt niet als klant van Groupon, maar zie hem/haar vooral als jouw klant. Hierdoor krijg je veel energie en wordt je ondernemersgeest gestimuleerd om het maximale uit die klant te halen.

8. Co-creatie in de keuken

Deze tip is vooral afhankelijk van medewerking uit de keuken. Maar wat mij leuk lijkt is dat je bijvoorbeeld via social media een wedstrijd uitschrijft waarbij men recepten kan inzenden die dan ook op de kaart komen. Dit is dan co-creatie in de keuken.

Auteur: Lars Boom

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

2 comments

 1. Larss,

  Leuk verhaal. Groupon is een snelle en gemakkelijk manier om als restauranthouder klanten naar je (nieuwe)tent te krijgen. Wat kost bijvoorbeeld een advertentie in het lokale suffertje of regionale dagblad? En krijg je dan de zaak vol? Zie het als marketingbudget waarbij je veel marge inlevert en Groupon is idd de lachende partij zoals het krantenartikel weergeeft.

  Een gevaar zou wel kunnen zijn dat alleen prijskopers op je afkomen die je vervolgens nooit meer terugziet alhoewel de doelgroep van Groupon zich verder uitbreidt naar hoger opgeleiden, boven modaal etc. Een groep met geld dus die bereid is om uit geven als het om kwaliteit gaat. Ik zou eerst de vraag stellen: wie is mijn klant? Wil ik wel zo’n hoge korting weggeven? Wat is mijn merk/branding als restaurant? Hoe druk is het nu in mijn tent? Heb ik het rustig op bepaalde dagen of in bepaalde periodes en waar ligt dat aan? Groupon is bv niet zo happig op teveel beperkende voorwaarden want dat kan ten koste gaan van hun aantrekkelijkheid. Kortom, past het medium bij jouw concept of de fase waar je in zit?

  En als je besluit Groupon in te zetten dan is een weergaloze indruk achterlaten en opvolging uiteraard nog belangrijker dan de actie zelf. Behalve Social Media zoals Facebook en Twitter kan je mensen vragen of ze ook een recensie willen schrijven op Tripadvisor of Iens. Of gewoon lekker ouderwets: hopen dat ze het doorvertellen op een verjaardag of partij.

  Ik zou Groupon alleen inzetten om je nieuwe restaurant te promoten, je naamsbekendheid te vergroten en kennis laten maken en opvolgen met oa de tips die Lars geeft. Of als je een verbouwing hebt gedaan en na 3 maanden weer opengaat of je locatie is veranderd of bij de intrede van een nieuwe kaart, heb je gelijk een graadmeter en hopelijk direct een aantal waardevolle recensies off- en online over je nieuwe menu.

  Draai je eigenlijk al jaren middelmatig en ben je niet onderscheidend: verbeter je kwaliteit!

  Zit je etablissement redelijk vol en heb je een groep vaste klanten maar je wilt toch iets meer: beledig ze niet door nieuwe klanten meer dan 50% korting te geven maar beloon hen voor hun loyaliteit dmv kleine extra’s, aandacht en vooral kwaliteit en service. Maak ze ‘ambassadeurs’ van jouw restaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.