Home / Blog / De voordelen en nadelen van lowcost airlines
Cebu Pacific Airlines Filippijnen

De voordelen en nadelen van lowcost airlines

Air Phil Express Airlines Filippijnen
De Filippijnse lowcost luchtvaartmaatschappij Air Phil Express

Sinds de komst van easyjet is de luchtvaart drastisch veranderd. Waar eerst alles bij de vliegticketprijs inclusief was werd de service nu opeens uitgekleed en kon je kiezen. De basis ticketprijs werd lager, en wilde je meer dan moest je bijbetalen. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de traditionele luchtvaartmaatschappijen hun serviceniveau hebben moeten verbeteren om onderscheidend te blijven, en enkelen van hun hebben ook een apart lowcost onderdeel opgericht of overgenomen.

Voorbeelden zijn Scoot van Singepore Airlines, transavia.com van KLM en voorheen Ted van United Airlines en Song van Delta Air Lines. En weer anderen kiezen ervoor om onder hun eigen naam bepaalde bestemmingen, markten of segmenten van een lowcostmodel te bedienen, zoals Lufthansa voor bestemmingen in Duitsland. Maar zitten er nu voor passagiers louter en alleen voordelen aan prijsvechters? Hier even wat voordelen en nadelen opgesomd.

Voordeel en nadeel: De prijs

Misschien het belangrijkste voordeel en nadeel. Een voordeel omdat de prijs over het algemeen lager is dan die van een traditionele luchtvaartmaatschappij. Dit betreft dan wel de basisprijs! Want met alle opties kan een lowcost vliegticktet uiteindelijk veel duurder worden.

Nadeel: De luchthavens

De luchthavens waar de lowcost luchtvaartmaatschappijen op vliegen liggen verder weg van de bestemming dan die waar de traditionele luchtvaartmaatschappijen op vliegen. Neem bijvoorbeeld Venetië, Kopenhagen of Londen. Die extra reistijd kan flink in de papieren lopen in tijd en geld. Het geld wat je dan hebt bespaard met je ticket moet je dan weer bijleggen aan vervoer naar de bestemming, en je hebt een langere reistijd.

Voordeel: De luchthavens

De luchthavens waar de lowcost luchtvaartmaatschappijen op vliegen liggen bieden vaak een aparte lowcost terminal waarvandaan alleen maar lowcost luchtvaartmaatschappijen vanaf vertrekken. Dit een compacte gebied en overzichtelijker dan de andere terminals. Heb je wat vrees voor grote luchthavens, dan is zo’n lowcost terminal vaak wel een verademing. Daarnaast hanteren deze luchthavens lagere kosten voor de luchtvaartmaatschappijen en dat is weer te merken in de ticketprijs.

Voordeel en nadeel: Wat inclusief is

Die goedkope vliegtickets van lowcost luchtvaartmaatschappijen kunnen zo goedkoop zijn omdat er weinig inclusief is. Ja, je zitplaats is inclusief gelukkig. En je handbagage mag je in de meeste gevallen ook nog zonder toeslag mee aan boord nemen, maar voor check-in bagage, eten, drinken, magazines en hoofdtelefoons moet je altijd extra betalen. Zo werd er al bij Ryanair in 2009 gesproken over een toeslag om het toilet aan boord te mogen gebruiken. En bij Spirit Airlines moet je ook bijbetalen voor handbagage.

Nadeel: Doorverbindingen

Het vliegen met lowcost luchtvaartmaatschappijen is ideaal als je van A naar B moet. Maar als je hun wilt gebruiken als aanvliegroute voor aan volgende vlucht dan kom je in de problemen bij vertragingen. Stel je wilt van Amsterdam naar de Maledieven. Er gaat vanaf Amsterdam geen directe vlucht naar de Maledieven dus je moet altijd ergens overstappen. Als je dan met Air Maldives vliegt dan boek je een ticket van Amsterdam naar Malé via Londen. Het stukje van Amsterdam naar Londen vlieg je met bijvoorbeeld KLM. Van Londen naar Malé vlieg je met Air Maldives. KLM en Air Maldives hebben een samenwerkingsverband. Als de vlucht van Amsterdam naar Londen vertraging oploopt waardoor je de volgende vlucht naar Malé mist dan is men verplicht om je z.s.m. op een eerst volgende vlucht te boeken. De hele route moet dan wel in 1 ticket staan! Heb je een vliegticket van Amsterdam naar Londen met easyJet en die vlucht loopt vertraging op waardoor je de doorvlucht niet haalt dan is noch easyJet noch Air Maldives verplicht om je om te boeken en voor opvang te zorgen. Zij hebben geen samenwerkingverband en helpen elkaars passagiers dus niet! Overigens kan deze situatie zich ook voordoen als je een apart ticket Amsterdam – Londen hebt met KLM en een apart ticket Londen – Malé met Air Maldives.

Hebben jullie hier wat aan? Wellicht hebben jullie zelf nog tips, deel ze dan hieronder.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

2 comments

 1. Belangrijk om te noemen is dat de ticketprijzen bij veel reguliere airlines omlaag zijn gegaan door de komst van de prijsvechters. Zonder hen zouden we wellicht het dubbele van nu moeten betalen.

  Nog een voordeel is dat ze altijd hun vluchten op basis van een enkele reis aanbieden. Dus geen verplichting om minimaal een week of een nacht van zaterdag op zondag te moeten opnemen in je reisschema.

  Het nadeel is wel dat de bekende namen zoals KLM bijvoorbeeld zich steeds meer als lowcoster gaan gedragen. Hogere tarieven om een ticket te wijzigen, kosten voor bagage, kosten voor gebruik van je creditcard, kosten voor een stoel bij exit, etc.

  Goede tip overigens over het overstappen op een andere luchthaven als je reis uit 2 tickets bestaat!

  • Hallo David,
   Bedankt voor je aanvullingen. Vooral het punt dat die lowcosters makkelijk enkele reizen aanbieden, dat was voor hin intrede eigenlijk onbetaalbaar, en dus boekte je gewoon een retourtje.

   Dat traditionele airlines zich nu meer als lowcoster gaan gedragen betekent ook weer dat die lowcosters zich opnieuw moeten gaan onderscheiden, en dus moeten innoveren. ben benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.