Home / Blog / Uit onderzoek van WUA blijkt: ANWB beste online aanbieder autoverzekeringen

Uit onderzoek van WUA blijkt: ANWB beste online aanbieder autoverzekeringen

Uit een WUA onderzoek van April is de ANWB als beste online aanbieder van autoverzekeringen gekomen. Hiermee stootte het Independer van de 1e plek. Independer viel zelfs terug naar de 3e plek. Net als het vorige onderzoek staat Allsecure op plek 2.

De ANWB staat qua online vindbaarheid op de gedeelde 1e plaats. 67,5% van de respondenten komt tijdens de vrije oriëntatie op ANWB.nl terecht. De website scoort op alle onderzochte thema’s hoger dan in oktober 2011. Op de onderdelen Vertrouwen en Web Imago behaalt de ANWB respectievelijk de 1e en 2e. Maar liefst 12,5% van de respondenten kiest voor een autoverzekering van de ANWB.

De hele lijst ziet er als volgt uit:

Uiteraard ben ik zeer trots op deze prestatie en zie ik dit als een beloning voor ruim 2 jaar optimalisatie. In vele disciplines hebben we het onderste uit de kast moeten moeten halen om de user experience te verbetern. De uitverkiezen bij WUA kwam dan ook als een volkomen verrassing, aangezien wij daar helemaal niet mee bezig waren. Toch vind ik het leuk om enkele van onze learnings met jullie te delen.

1. URL structuur

Onze oude url structuur was gebaseerd op een indeling zoals wij die wilden. Zo hebben we diverse vervoersverzekeringen, zoals de autoverzekering, fietsverzekering en motorverzekering. En dus zag een deel van onze url er als volgt uit: “…/vervoer/autoverzekering”. Voor de reisverzekering hadden we geen unieke pagina’s voor Reisverzekering en Annuleringsverzekering, laat staan voor de Kortlopende en de Doorlopende. Dit wilden we korter en duidelijker hebben: 1. om het navigeren voor de bezoekers eenvoudiger en overzichtelijk te maken. 2. zodat zoekmachines er makkelijker doorheen konden gaan. En zo kwamen we tot anwb.nl/verzekeringen/autoverzekering en anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering,/doorlopend. Ik moet toegeven dat bij het laatste voorbeeld de komma achter reisverzekering weg moet, maar dat was een issue in het CMS en daar wordt nog altijd aan gewerkt.

TIP: Maak je url’s zo kort en duidelijk mogelijk

2. Content

Voor het onderdeel Verzekeringen op anwb.nl hadden we genoeg relevante content. Hierop hebben we een contentplan opgesteld waarin we gingen plannen wat we wanneer zouden schrijven, en wie dat moest doen. Onderwerpen waren bijvoorbeeld het nieuws, het weer, de wegenwacht, preventie, winter, gladheid, schade, etc. Eigenlijk helemaal niet moeilijk, je moet er alleen wel tijd voor maken. Door de nieuwe url structuur konden we de nieuwe content een goede plek geven zodat duidelijk focus werd aangebracht qua zoektermen. Reeds aanwezige content werd (en wordt nog steeds) zoveel en zo goed mogelijk herschreven.

TIP: Zorg voor unieke en relevante content per zoekterm en geef die duidelijk plek

3. Intern linken

We hebben allemaal geleerd dat je met link building gebruik kunt maken van andermans linkwaarde. Nu, het ouderwetse link builden moet je niet willen, maar bij ons lag er een enorme kans vwb intern link builden. De linkwaarde van het hoofddomein anwb.nl is zo enorm hoog, dat door de nieuwe url structuur elke onderliggende pagina flink van die linkwaarde kan profiteren. Dus we zijn de content op heel anwb.nl op een tactische manier van de juiste linkjes en alt teksten gaan voorzien, en die laten linken naar de nieuwe pagina’s.

TIP: Gebruik de linkwaarde van je hoofddomein en ga vooral intern linken

Ik hoop dat je hier iets mee kunt om zo jouw website te optimaliseren. Tuurlijk is dit niet alles en moet je goed kijken wat er haalbaar en relevant is voor jou, maar uiteindelijk komt het er op neer dat jouw site geen jungle moet zijn om doorheen te gaan, het moet een open veld zijn waar je door simpele navigatie je weg weet te vinden.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

2 comments

  1. He Lars,

    Gefeliciteerd met dit geweldige resultaat. Goed werk! Top dat je hier wat learnings deelt.

    Groet Marco

    • Hi Marco, bedankt voor je reactie. De award is een fantastisch resultaat van al dat harde werken. En wat we hebben gedaan is natuurlijk ook gevoed door anderen, waarvan wij hebben geleerd. Dus nu doen we dan wat terug :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.