Home / Blog / De cookiewet en WordPress sites – Wat te doen?
cookie wet

De cookiewet en WordPress sites – Wat te doen?

Vanaf 5 juni is de nieuwe telecomwet actief geworden, deze kennen we beter als de ‘cookiewet’. De toezichthouder en handhaver is de OPTA. Alle websites in Nederland die wel en niet anoniem gebruikersinformatie opslaan moeten vanaf 5 juni aan de wet voldoen. De inhoud van die wet is nog lang niet helemaal duidelijk.

Uitleg cookiewet door Milica Antic van Solv Advocaten

Solv Advocaten volgt de ontwikkelingen rondom de nieuwe telecomwet en schrijft er o.a. het volgende over op haar blog. Op 5 juni heeft zij ook een white paper uitgegeven met de do’s en dont’s. Lees deze!

WordPress website

De wereld telt inmiddels miljoenen websites en blog die gemaakt zijn met WordPress. Een handige WordPress plugin die je kunt gebruiken om met de cookiewet om te gaan is die van Civic UK. Ik heb die zelf ook geïnstalleerd.

Nadeel vind ik dat het in het Engels is en dat ik, als niet-ontwikkelaar, het niet kan vertalen in het Nederlands, en dat ik een link moet plaatsen naar een privacy policy. Dus ik moet met mijn eenvoudige blogje een privacy policy hebben???

Probeer de plugin

Maar goed, probeer de plugin. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

10 comments

 1. Ik ga vanmiddag eens kijken hoeveel tijd het is om de plugin te vertalen. Thanks for sharing! Plugin ziet er goed uit!

 2. Lars,

  De tool die je linkt http://civicuk.com/cookie-law/index voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving.
  Met die tool zeg je eigenlijk alleen tegen de bezoeker: “Beste bezoeker, wij plaatsen cookies. Dat je dat even weet”.
  Je kunt in die tool niet instellen dat je expliciet toestemming wilt hebben voordat er uberhaupt cookies gezet worden.
  Wij hebben zelf de tool van SilkTide gebruikt op onze website http://www.freshter.com.
  Die heeft erg veel mogelijkheden.
  We zijn nu bezig om daar een WP plugin van te maken.

  Groeten,
  Anne Jan Roeleveld

  • Deze voldoet idd niet aan de wet, zoals je het zou moeten aanbieden aan je bezoeker. Ik denk wel dat het een eerste stap is. Sites zoals telegraaf.nl gebruiken deze methodiek ook. En waarom? Ik denk omdat ze nog geen technische oplossing hebben om de keuze Ja of Nee te kunnen verwerken en hier vervolgens juist op te handelen. Dus dit is een tussenfase verwacht ik. Zo jullie WP plugin er is wil ik die zeker wel gebruiken als dat goed is :-).

 3. Sinds dinsdag heeft ook Web Match deze cookiewet plugin ingeschakeld en aangeboden en hosting klanten. Tot nu toe wordt er positief op gereageerd. Wij hebben de privacy policy gelinkt aan de pagina binnen onze website wat gemakkelijk te doen is.

  Wel ben ik benieuwd hoe de bezoeker zelf reageert op de melding en of er dus alsnog akkoord wordt gegeven.

  • Weet je, ik denk dat we de bezoekers met deze nieuwe wet in overvloed op iets wijzen waar ze eerst helemaal geen weet van hadden. En of ze hier op zitten te wachten? Maar goed, we zullen het zien.

 4. Ik denk dat mensen zeker niet zitten te wachten op deze wet.

  Als je er eens over nadenkt, waarom accepteren veel browsers standaard cookies van alle afzenders in plaats van alleen het huidige domein waar je zit?

  Ze leggen nu het probleem bij de websites neer maar zou je niet eerst beginnen browsers standaard dingen te laten afschermen?

  Ik weet nog wel dat er jaren terug een hoop paniek was omtrent cookies. Ook toen was eigenlijk niemand duidelijk wat je nou met cookies kon.

  Veel mensen waren in de beleving dat je met cookies hun computer kon hacken en zo hun bankrekening leeg kon halen.

  Ook zo iets, zou je ook een cookie bevestiging bij banken krijgen?

  De kleine sites zijn nu met een hoop paniek dit aan het inbouwen maar ik zie de grote banken nog niets doen tot nu toe.

 5. Hoi, de plugin is niet geschikt voor online blogs… hoe pak ik het dan aan om aan de cookiewet te voldoen? #HELP

  • Tot op heden ken ik nog geen applicaties die compleet voldoen aan deze wet. Ook de grote E-commerce bedrijven hebben nog geen 100% passende oplossingen. Iedereen wijst op wat cookies doen en verwijzen naar de browser settings. Het is dus nog wachten op de echte oplossing. Of aanpassing van de wet ;-).

 6. Hallo Lars,
  De plugin ziet er leuk uit, maar voldoet inderdaad niet aan de wet. Naast dat er al cookies worden geplaatst voordat er om toestemming gegeven is heeft de tool volgens mij ook geen mogelijkheid om een logbestand in te zien met welke ipadressen toestemming hebben gegeven. Een fout in de (configuratie van?) de plugin is dat jouw analytics en youtube cookies alsnog worden geplaatst als ik cookies uitzet.

  Hoe moet je volgens de wet eigenlijk omgaan met cookies die worden geplaatst door andere domeinen vanaf jouw site? Bijvoorbeeld youtube, maar ook affiliatenetwerken en social media knoppen.

  groet,
  erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.