Home / Reizen en vrije tijd / Wat je moet weten over het rijden met een camper door Amerika

Wat je moet weten over het rijden met een camper door Amerika

Al diverse keren heb ik met de camper door Amerika gereisd. Er zijn een paar handige tips die moet weten als voorbereiding en gewoon om te weten.

Rust

Als onervaren bestuurder van een voertuig dat vaak meters langer en breder is dan wat je thuis gewend bent, is 1 ding deze reis het allerbelangrijkste: Rust! Het is aan absolute aanrader om gedurende je camperreis voldoende rust te pakken. Rust voor, tijdens en na het rijden goed uit. Als je goed uitgerust bent kan je snel reageren op onbekende en plotselinge situaties.

Wegdek als een pannenkoek

De wegen in Amerika heb ik ervaren als slecht. Zeer slecht zelfs, het zijn pannenkoeken. Vooral de snelwegen (Interstates) in het westen en midden van Amerika zijn erbarmelijk. In het oosten zijn ze wat beter, meer zoals we in Nederland gewend zijn. De camper maakt tijdens het rijden vrij veel bijgeluiden. Dit kan erg hinderlijk zijn, zeker als de wegen zo slecht zijn. Alles rammelt en je kunt elkaar dan bijna niet verstaan. Van dit rijden raak je snel vermoeid (zie vorige punt), dus rust goed uit.

Let op de weg

De weg ligt vol met geklapte banden van vrachtwagens. De meeste liggen naast de weg, maar er liggen er ook regelmatig een paar midden op de weg. En daar wil je dan niet met 70 mph overheen rijden! Er worden ook veel dieren aangereden. Honden, egels, konijnen en vossen liggen kompleet uit elkaar getrokken op de weg. Maar ook herten, moose en beren worden vaak aangereden. Zelf heb ik een keer een hert op mijn bumper gehad. Man, wat een klap. Het dier heeft het niet overleefd, net als de neus van mijn huurauto.

Let op vrachtwagens

Anders dan in Nederland kennen vrachtwagens in Amerika aparte geen maximum snelheid (tenzij langs de weg aangegeven). Kijk niet verbaasd op als je wordt gepasseerd door een vrachtwagen. Dit kan vrij plots gebeuren, dus schrik daar niet van. Ook willen ze nog wel eens plotseling van baan veranderen. Tja, dan moet je wel scherp zijn en snel kunnen anticiperen.

De juiste baan

Je bent in Nederland gewend om altijd helemaal rechts te rijden. Doe dat in Amerika niet (altijd). De meest rechtse baan wordt gebruikt voor invoegend verkeer. Deze strook is niet al te lang, dus zorg dat je niet op die baan rijdt, maar op de baan links ervan. Ik vind het altijd het prettigst rijden als ik de op 1 na meest rechtse baan pak. Ja, dan word ik soms maar gepasseerd, prima.

Tanken

De brandstof voor campers is benzine (euro 95 of 98), geen diesel. Weetje: Niet elk tankstation verkoopt diesel. Het betalen gaat op diverse manieren. Je kunt bij vrijwel alle tankstations je creditcard gebruiken. Even erin-eruit en dan tanken. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat er gevraagd wordt op een zipcode. Dat geldt niet voor buitenlanders. Dus in dat geval moet je naar binnen om te betalen. Binnen betalen kan dus een gedwongen optie zijn. Je kunt ook vrijwillig binnen contant betalen. Zo kan je voor een vast bedrag tanken. Dit bedrag betaal je dan contant of met creditcard. Ook kan je binnen betalen met je creditcard als je de tank wilt volgooien. Ik sta zelf altijd even te zoeken voordat ik weet hoe ik kan betalen.

Maximum snelheid

Je bent in Amerika met een camper een gewoon voertuig, geen vrachtwagen (truck). Je mag dus met je camper de normale maximum snelheid rijden en hoeft niet de regels voor vrachtwagens te volgen. De camper voelt misschien als een vrachtwagen :-), het is het niet.

Slurpen

Als je een Prius rijdt of een liefhebber bent van zuinige auto’s dan moet je geen camper gaan rijden. Een camper is namelijk een grote slurper, een grote verspiller van benzine. Ik rij gemiddeld 4 tot 5 miles op 1 liter benzine. De prijs van 1 gallon Super bedroeg in November 2012 rond de $3-$4 dollar per gallon.

Welke handige tip ben ik nog vergeten? Hebben jullie nog een goede tip voor het rijden met een camper door Amerika?

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Artis is en blijft leuk

Als oudste dierentuin van Nederland heeft Natura Artis Magistra (beter bekend als Artis) in Amsterdam een …

3 comments

 1. Beste Lars,

  Bedankt voor de handige tips op je website. Ik ben me momenteel aan het orienteren op een camperreis door de VS en dat wordt dan de eerste keer dat ik een camper huur. Vooral de praktische zaken moet ik me uiteraard goed realiseren.
  De vlucht naar Seattle is al geboekt en we vliegen vanaf LA terug. We zullen 21 dagen in de VS zijn. Het idee is dan om vanuit Seattle naar Vancouver Island te gaan. Eventuele Yellowstone als highlight, voordat we naar het zuiden gaan, maar Yellowstone lijkt zo op het eerste oog net wat te ver als detour.
  Daarna dus naar het zuiden met als doel California. Langs San Francisco, Yosemite en Sequoia naar LA.
  Wat is jouw ervaring met de camper als je ook 1 of 2 dagen een stad als San Francisco zou willen bezoeken?

  Ik zoek op dit moment uit wat de one way rente fee is, als we in Seattle de camper oppikken en droppen in LA. Mede daarvan wil ik het laten afhangen of ik de camper de volledige 3 weken huur. Ik zou ook mijn rondje langs Vancouver Island kunnen afronden en de camper weer inleveren in Seattle. Dan vliegen naar San Francisco en met een normale auto de laatste 7 a 10 dagen in California doorbrengen.
  Ik ben benieuwd of je vanuit je ervaring daar een mening over hebt en advies?

  Alvast bedankt!

  • Hi Mirko,

   De afgelopen jaren heb ik bijna heel Amerika gezien, slechts een klein deel daarvan per camper. De route die jij noemt is volgens mij erg intensief en wellicht wat aan de lange kant voor met de camper. VI + YS + SFO lijkt mij, op basis van mijn eigen camperervaring 1,5 jaar geleden, pittig. Met de camper rijd je per keer veel minder dan met de auto, ik was ook vermoeider dan met de auto.

   VI is erg mooi, houd rekening met de overtocht die je vaak van te voren moet boeken, en ook weer de nodige tijd kost. Wellicht is het een idee om dat een andere keer te zien en dan BC en AB. En dat je nu op SEO-LAX richt met een uitstapje naar YS.

   San Francisco per camper is eigenlijk niet te doen. De stad bezoeken werkt het makkelijkste als je de camper buiten de stad parkeert (is ook veel goedkoper) en dan de trein of bus neemt naar de stad. SFO is zeker een must om te zien. Maar denk ook aan Morro Bay, Santa Cruz, Carmel, en meer van die plaatsjes in die buurt.

   Wanneer wil je gaan?

 2. Ik heb niet met een camper in de VS gereisd maar merkte als kampeerder met een tentje dat praktisch overal waar wij waren (en dan met name in de nationale parken) de campings bomvol geboekt waren door campers. Reizen met een camper mag dan voor velen het ultieme “vrijheid blijheid” gevoel oproepen maar in de praktijk is dat vaak anders … (okee en deze hoort natuurlijk niet echt bij het rijden met een camper … maar wel bij een campervakantie. Het is toch iets wat je wel mee moet nemen in de overweging voor het maken van een camperreis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.