Home / Online Marketing / Gastcollege NHTV voor ITMC studenten over de stand van zaken in TECHnologie
ITMC gastcollege NHTV Breda

Gastcollege NHTV voor ITMC studenten over de stand van zaken in TECHnologie

NHTV Breda logoAl een aantal jaren geef ik gastcollege’s aan enkele hogescholen Toerisme waaronder de NHTV in Breda. Als oud-student van deze school blijft het speciaal om hier voor een groep studenten te staan en mijn kennis met hun te mogen delen. Je zou kunnen zeggen dat ik het bijna als mijn missie zie om hun zo goed mogelijk voor te bereiden op de Online wereld waar zij zich straks in moeten gaan redden.

TECH beats Travel

Het gastcollege begon ik met voorbeelden van succesvolle TECH bedrijven die in Travel zijn gegaan, maar zijn ontstaan vanuit een technisch platform. Zij hebben geen enkele band met de traditionele Travel zoals we die kennen. TECH bedrijven die inmiddels Travel voorbij racen zijn bijvoorbeeld:

  • Airbnb.com, kamers en huizen boeken bij particulieren
  • Uber, vervoer per luxe taxi voor vaste prijs wanneer jij dat nodig hebt
  • Couchsurfing, slapen op de bank van een vreemde
  • Booking.com, grootste hotelboekingsite ter wereld
  • Paperflies, dagelijks de beste vliegticketdeals
  • Mosaic, mobiel je fotoalbum samenstellen en direct bestellen
  • Aladoo, het Duitse zusje van vakantieveilingen.nl

Trends in TECH

Mijn doel van de dag was om de groep van ca. 60-70 studenten in het Engels op de hoogte te brengen van de technologische ontwikkelingen die er nu gaande zijn. Bij elke trend bekeken we impact op Travel, wat de kansen zijn.

Zeitgeist 2012 – De impact van social en online op het wereldnieuws

Deze video liet ik zien om ze een beeld te geven van het wereldnieuws in 2012 en dat alles gelinkt is aan social media en online. Vrijwel niemand kende deze video, dus een goede keus van me :-).

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=xY_MUB8adEQ’]

A Day In Glass 2

Dit was toch wel een boeiende video, voor hun. Met grote ogen zaten ze te kijken naar wat ze gepresenteerd kregen. Ervaren online marketeers kunnen er al lekker over discussiëren of zo’n leven er echt gaat komen. Dus laat staan hoe dit inslaat bij studenten.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=jZkHpNnXLB0′]

Betalen met je vingertop

Een van de technologieën die de laatste tijd razendsnel gaan en waar Travel flink van kan profiteren is mobiel betalen. Een nieuwe variant hierop is dat je kunt betalen met je vingerafdruk. Maar wat als ergens binnenloopt en gewoon herkent wordt, waarna je direct betaalt. Het Ushuaia Hotel op Ibiza is voorloper:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=nB3Trrp3PXQ’]

Connected Cars

Een trend die steeds grotere vormen gaat aannemen is Connected Cars. In het buitenland zie je hier al mooie ontwikkelingen en ook in Nederland zitten we met deze trend in een stroomversnelling.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=DBU2jCrV1ds’]

Zelf rijdende auto’s

“Waarom zouden we in een auto willen zitten als die zelf rijdt?”, en meer van dit soort vragen hadden de studenten toen ze deze video zagen. Tuurlijk logisch ook. Het gaat mij nog niet eens om deze auto en het zelf rijden ervan. Maar meer om de mogelijkheid om dus vooruit te komen zonder dat je zelf hoeft te sturen. Naast de auto zijn hier natuurlijk nog veel meer toepassingen voor. En ook dat Google, TECH, wellicht een autobouwer gaat worden. De wereld is aan het veranderen…

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=oMdcWHnbhsw’]

Connected Destinations

Door het gebruik van social media en connected diensten kan een bestemmingen haar bezoekers gedurende het bezoek intensief aan zich binden. In het voorbeeld van Vail kan het zelfs extra omzet genereren. Vail wist in 2 jaar 200% meer skipassen te verkopen. Check deze video:

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=zctA8eYh05U’]

Info waar je niet om vraagt maar die je gewoon krijgt

Gewoon info krijgen op het moment dat het relevant voor je is. Deze video bewijst dat ‘we’ hier mee bezig zijn, en dat studenten die later aan het werk gaan hier rekening mee moeten houden.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=ZXtudZl5mzM’]

Digitale bestemmingen

Waarom gaan we straks nog reizen als we alles online kunnen zien? Tuurlijk, het echte reizen zal in mijn leven nog wel een intensievere ervaring opleveren, maar ik denk dat generaties na mij dit heel anders zullen ervaren. Online ervaringen zullen op z’n minst aanvullend zijn op de ‘echte’ ervaring.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=mpcar4L_EXY’]

BRIC Shows you the money

BRIC landen

Shopping 3.0

Winkelen is een van de activiteiten die het sterkst aan het veranderen sinds te komt van social media en connected diensten. In de video een voorbeeld van een virtuele paskamer. De studenten vonden dit maar niets, die wilden liever in een echte paskamer staan, haha. Maar ja, als je straks 5 dagen werkt heb je minder tijd en is zo’n virtuele variant best handig :-).

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=QHAyOtLuqtY’]

Let’s go on a (digital) field trip

Geen papieren reisgids meer nodig. Binnenkort staat alles op je mobieltje. Dit is geen toekomst, maar is nu al actueel. Erg boeiend voor Travel, want hierdoor zullen businessmodellen snel (moeten) veranderen.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=IIh6oqmChf4′]

Jouw online reputatie

Omdat ze over 2 jaar moeten solliciteren wilde ik de studenten nog even onder  de aandacht brengen dat ze aan hun online reputatie moeten denken, en er aan moeten gaan werken. Want uiteraard houdt iedereen van een feestje, maar weet wat je online post.

Je online reputatie

De wereld van morgen… is nu!

Zal dit werkelijkheid worden? Ik denk dat de toepassingen zoals in deze video de komende 10-20 jaar waarheid zullen worden. We zullen zien…

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=NNypFfPYWWs’]

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Reiswerk Studentencongres 2013 van start met kickoff op Schiphol #rsc13

Ook in 2013 organiseert Reiswerk weer het RSC. Het Reiswerk Studentencongres werd in 2012 voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.