Home / Blog / Vakantiebestemmingen die niet meer zonder hun ‘lijflied’ kunnen

Vakantiebestemmingen die niet meer zonder hun ‘lijflied’ kunnen

En opeens kreeg ik de ingeving om een verhaaltje te schrijven over vakantiebestemmingen waar prachtige liedjes over geschreven zijn. Liedjes die door miljoenen, soms zelfs miljarden mensen gezongen zijn, en die inmiddels als ‘lijflied’ van die bestemmingen gelden. Ik vind het eigenlijk best een leuk lijstje geworden. Iemand nog suggesties?

Riiiiiioooooooooo, de Janeiro

Bij het zien van de vlag wordt ons lichaam onrustig en beginnen we spontaan vakantiezoekopdrachten in Google. Ondanks dat het geen vakantieland is waar wij massaal naar toe gaan, roept het bij ons wel een gevoel op van tropisch, feesten, samba, lekker eten, stranden, billen, kleine bikini’s, gebruinde lijven en natuur het carnaval. Rio staat nog niet hoog op mijn bucketlist, maar bij het horen van deze tune stijgt de vakantiespanning naar grote hoogte en is het enige dat ik nog wil: Reizen!

Amerika

Als een van mijn favoriete vakantielanden snap ik goed waarom er zoveel over bestemmingen in dit fantastische land wordt gezonden. Elke gereden mijl brengt een emotie bij mij naar boven die versierd door de juiste muziek een onuitwisbare herinnering wordt. Door de jaren heen heb ik al heel wat gebieden in Amerika mogen zien en elke keer weer kan ik er na afloop uren over praten, onder het genot van bijpassende tunes. Een nummer dat direct bij mij op komt als we het over Amerika hebben is This is not America  door de Pat Metheny Group en David Bowie. Het origineel stond op de soundtrack van de film The Falcon and the Snowman. De titel en de teksten zijn op talloze manieren te interpreteren, het heeft voor iedereen een andere betekenis. Op veel plekken voel je je ook niet in Amerika, soms kom je mensen tegen die als niet aards lijken. Vergeet de politieke rompslomp, ga voor je volgende vakantie naar Amerika, en pak die emotie, voel elke toon van welk nummer ook, het zal je onvergetelijke herinneren brengen.

Cambodja

Toch knap hoe Kim Wilde in 1981 over een land kon zingen wat destijds maar weinig bekend was en wat enkel in het teken van oorlog stond. Geen wonder ook dat het lied Cambodia over de oorlog gaat. Als je de songtekst doorspit kom je terecht in het verhaal van een vrouw van een militair bij de luchtmacht. Een verhaal zonder mooi einde. Ga je zelf op reis naar Cambodja, dat tref je daar een land dat nog steeds getekend is door een jarenlange oorlog. Alles herinnert jou aan dit verleden. Qua tunes mag dit nummer van Kim niet ontbreken op je iPod. Zet het wat harder als je in een aftandse bus door de jungle rijdt, het zal je altijd bij blijven.

San Francisco

Misschien wel het ‘travellied der travelliederen’. Geen stad is zo vaak bezongen als deze. De stijl van de muziek, de typische stem en de prachtige melancholie maken die een lied dat nooit verveelt. Kom je ooit in San Francisco? Luister eerst dit lied en je weet zeker dat je de juiste start hebt!

Brabant

In mijn nog jonge leven heb ik 2 jaar in Breda mogen wonen en kunnen genieten van die typisch Brabantse sfeer en cultuur. Samen met wat vrienden uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, werden wij als Randstedelingen volledig geaccepteerd en verzonken wij in de Brabantse kroegencultuur. De mensen, steden als Breda, Den Bosch, Tilburg en Eindhoven, tja, het was er gewoon echt kei-gezellig! En juist die gezelligheid bezingt Guus Meeuwis in Brabant uit 2003. In het koude Moskou kreeg hij de woorden uit zijn pen waarmee hij beschreef hoe zeer hij ‘zijn’ Brabant mistte. Inmiddels is dit lijflied onlosmakelijk verbonden met Brabant en is het een niet te missen tune tijdens je volgende Brabantse kroegentocht.

Alabama

Deze klassieker is al vaak gecovered, maar de originele versie weerspiegelt perfect het DNA van deze Amerikaanse staat. Lekker ruig, rokerig, niet al te modern en vooral authentiek. Zet je speaker keihard, rij de grens over vanuit Tennessee en zing uit volle borst mee. Je reis kan niet meer stuk!

New York

The City That Never Sleeps kent vele hoofdrollen in liederen. De meest bezongen is de versie van Frank Sinatra. Het is een tune waardoor je niet stil kunt staan, je benen gaan van links naar rechts, en het zou zeker niet misstaan tijdens carnaval. In de moderne tijd is het lied van Jay-Z en Alicia Keys ook een niet te ontwijken nummer dat het huidige en zakelijk New York perfect uitstraalt. En ja, dat “New Yoooooohoooork” van Alicia galmt extra lekker in het toilet van het vliegtuig ;-).

Amsterdam

Wij Nederlanders weten natuurlijk waarom Amsterdam zo’n fantastische stad is. De vele grachten, historische panden, gezellige winkelstaatjes, een enorme mix aan culturen, de rijke historie en onze link met New York, de toeristen weten Amsterdam wel te vinden. Door de straten struinend, zich etend van de ene MacDonalds naar de andere Burger King en dan nog even koffie drinken bij de Starbucks (lekker Nederlands maar niet heus) staan toeristen altijd even stil bij die typisch Hollandse muziekkar, het draaiorgel. En wat stoomt er uit die speaker? Exact! Tulpen uit Amsterdam. Elke toerist komt ermee binnen, en elke toerist gaat ermee weg. Het lied Tulpen ui Amsterdam uit 1957 van Herman Emmink is niet uit het Amsterdam straatbeeld weg te denken. En zeg nou zelf, het geeft ons zo een heerlijk Hollandsch gevoel!

Miami

Als Amerika-fan ben ik al enkele keren in Miami geweest. De stad oefent een aantrekkingskracht op mij uit. Hoewel het zeker niet een stad is die haar bezoekers met open armen ontvangt, voel ik mij er wel thuis. De locals zijn er op zichzelf, hoeven die bezoekers niet zo. Je zult er niet zo snel met hun mengen als locals in San Francisco, Boston of Seattle. Woon je in Miami, dan ben je vooral met je vrienden en jezelf bezig. Dacht je in jaren ’80 bij Miami nog vooral aan Gloria Estefan and the Miami Soundmachine, sinds 1998 wordt elke bezoeker verwelkomt door ‘Miami‘ van Will Smith. Ik ben geen fan van hem, maar dit nummer heeft iets dat direct voor een smile zorgt, de tekst is krachtig en duidelijk. “Party in the city where the heat is on. All night on the beach till the break of dawn. Welcome to Miami (bienvenido a Miami). Bouncing in the club where the heat is on. All night on the beach till the break of dawn. I’m going to Miami. Welcome to Miami“, duidelijker is het niet te zeggen waarvoor je naar Miami komt!

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

2 comments

  1. Niet vergeten jersey girl by bruce springsteen

    • Jersey Girl vind ik een geweldig nummer, en Bruce is een held! Voor Nederlanders zal New Jersey niet nummer 1 zijn als vakantiebestemming in Amerika. Maar helaas, want het is een fantastisch vertrekpunt voor een Manhattan/New York City experience. En je betaalt er veel minder state tax ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.