Home / Gadgets / Apple / Nieuwe features in OSX Yosemite die helemaal epic zijn

Nieuwe features in OSX Yosemite die helemaal epic zijn

De nieuwe OSX van Apple is uit, genaamd Yosemite, naar het gelijknamige nationale park in Amerika. In de communicatie gebruikt Apple een afbeelding van de indrukwekkende rots El Capitan.De vorige versie van het OS boden wat leuke nieuwe features en design, naar wat mij betreft heeft Apple nu echt weer een game changer gelanceerd. Here’s why!

Continuity

Foto: Apple
Foto: Apple

Volgens Greg Federighi van Apple draait het nieuwe OSX allemaal om Continuity. Je gebruikt de nieuwe iPhone 6, je iPad, Mac of Apple Watch en je kunt op elk device verder gaan met waar je gebleven was. Opnieuw beginnen is niet meer nodig, De apps en apparaten die Apple aanbiedt maken werken zo wel heel makkelijk. Het speelt in op de mobiele mens die zelf bepaalt waar en wanneer die online is, werkt en communiceert.

Dicteren

Wat simpel lijkt is voor mij wellicht wel de vetste nieuwe feature van OSX Yosemite, namelijk Dicteren. Het mooie is dat je niet meer hoeft te typen maar alles kunt opzeggen. OSX maakt er woorden van en typt die in het programma, zoals Berichten. Ik zie al meteen een RSI vrije wereld voor me! Alle programma’s in OSX waar je het microfoontje ziet kan je deze feature gebruiken. Hoe je dit gebruikt? Ga naar Systeemvoorkeuren > Dicteren en spraak > Dicteren Aan. Er wordt voordat je aan de slag kunt een bestand van ca. 750 mb gedownload en geïnstalleerd. Veel plezier!

iCloud Drive

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple veegt in één keer alle cloud concurrenten van de kaart door de volgende versie van zijn iCloud dienst te lanceren. Hierdoor kunnen Box, Dropbox, etc, hun deuren wel sluiten (voor Apple gebruikers in ieder geval). Documenten van iWork worden automatisch in mappen gezet. En je kunt ook eigen makkelijk aanmaken voor ander soorteigen documenten. De cloudomgeving is via elke browser te gebruiken waarmee Apple zich open stelt tot niet-Mac gebruikers. Foto’s die je maakt op je iPhone en iPad worden in een map gezet waardoor je niet meer met een kabeltje hoeft te syncen.

Safari

Het nieuwe Safari 8.0 is veel sneller dan z’n voorgangers. Het design is opgefrist en lekker scherp en fris. Er zijn meer deelopties en je kunt makkelijk al je geopende vensters bekijken. Ik gebruik al een tijdje Chrome als primaire browser, maar voor mij is Safari nu weer de #1!

Bellen met je Mac

Toen ik het hoorde dacht ik nog “Tja, klinkt leuk, maar is zinloos”. Maar toen ik het zelf gebruikte kreeg ik een glimlach op mijn gezicht. Met Yosemite kan je bellen via je Mac. Niet alleen kies je een nummer, maar ook fungeert je Mac als speaker. Als flexwerkers gebruik ik vaak Spotify op mijn Mac en luister ik met een hoofdtelefoon. Als ik dan wilde bellen moest dit eruit halen en in mijn iPhone steken. Dit hoeft nu niet meer, want alles gebeurt via je Mac. probeer het eens, you’ll love it!

Bellen via je Mac
Bellen via je Mac

Instant Hotspot

Je kent het vast wel. Dei dag werk je ergens waar geen of beperkte wifi beschikbaar is. Dan maar je eigen iPhone gebruiken. Je pakt je iPhone en doet wat handelingen en na veel moeite heb je een hotspot verbinding. En dan moet je Mac er nog verbinding mee maken. Nou, dat is verleden tijd. Vanaf nu maakt kan je Mac automatisch verbinding maken met je iPhone om zo een hotspot te krijgen. Ik zeg, handig!

Foto: Apple
Foto: Apple

Spotlight

Bestanden vinden op je Mac is nu nog simpeler en gaat nu nog sneller. Er worden nu ook online resultaten getoond indien relevant. Ik kan er veel woorden aan vuil maken, doe ik niet. Probeer het gewoon zelf!

En jij?

Welke features van OSX Yosemite vind jij helemaal te gek?

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.