Home / Blog / Hier moet de travelblogger op letten bij de aanschaf van een drone

Hier moet de travelblogger op letten bij de aanschaf van een drone

De vakantieganger van vandaag struint uren op het web om een passende vakantie te vinden. Meer dan 90% van de mensen doet dit online. Als travelblogger wil je deze mensen bereiken en beraken met jouw ervaringen. Wat begon met tekst, werd later verrijkt met foto’s. Fotografie heeft z’n eigen mini-revolutie gekend waarbij het voor een leek steeds makkelijk werd om steeds mooiere foto’s te schieten en ze te bewerken. Daarna werd video de nieuwe standaard. En ondanks dat al enkele travelbloggers dit in meer of mindere mate zijn gaan toepassen staat dit nog in de kinderschoenen. Veelaal zijn het eentonige beeldverslagen van de omgeving met ondertiteling of automatisch gegenereerde slideshows. De travelblogger die nu echt onderscheidend wil zijn zet drones in. Maar waar moet je bij de aanschaf nou op letten?

Koop niet zomaar wat

Laat je goed adviseren of zoek naar de juiste informatie zodat je de juiste drone gaat aanschaffen. Het gaat om best wat geld dus besteed er aandacht aan. Het meest handzame is een quadcopter met 4 propellors. De populairste is de Phantom van DJI. Maar er zijn talloze kopieën te verkrijgen. Prijzen liggen ergens tussen de € 350 en € 750. Maar dan ben je er nog niet. Want voor stabiele beelden heb je een gimbal nodig (of die ziet er al bij) en denk ook aan extra batterijen, reserve propellors en natuurlijk een vette camera. De meest gangbare is de GoPro. Je kunt ook RTF drones kopen (Ready To Fly), soms zit er dan al een gimbal (stabilisator) bij, en in een enkel geval ook een camera. De prijzen liggen dan rond de € 1.100 en € 1.500. Inmiddels telt de tweedehandsmarkt een groot aantal van dit soort drones dus met wat zoeken kan je hier een goede deal vinden.

lars sang mo boom drone drones phantom travelbloggers

Genoeg batterijen

Om mindblowing shots te kunnen nemen moet je naast je drone, camera en gimbal vooral genoeg batterijen meenemen. Als je er 1 bij je drone krijgt moet je er absoluut nog 1 of 2 bijkopen. Soms zijn die voordeliger als je ze in een bundel koopt. Gemiddeld vliegt een drone op 1 batterij ca. 15 minuten (geloof niet altijd wat er op de doos staat). De laadtijd is ca. 2 uur. Echt waar, extra batterijen zijn de investering waard.

Leer vliegen

Als je denkt dat iedereen kan schrijven hebt je het mis. Als je denkt iedereen topfotograaf is heb je het ook mis. En als je denkt dat iedereen een drone kan besturen kan je er maar beter niet aan beginnen. Het besturen van een drone om te filmen en fotograferen is geen kinderspel. Zorg er dan ook voor dat leert vliegen, bijv. bij Drone Addicts. Er zijn diverse ervaren drone vliegers dus cursussen en trainingen aanbieden. Er is nog geen door de overheid goedgekeurde school, dus een diploma valt er nog niet te verdienen. Maar je vaardigheden worden tijdens zo’n sessie flink verbeterd dus doe dit echt. Je wilt de risico’s op ongelukken en schades met je kostbare apparatuur, omstanders en de omgeving zo klein mogelijk houden natuurlijk!

drone dddicts drone training les

Extra handbagage

Als je denkt dat een drone in je makeup tasje past dan heb je het mis. Je nieuwe speeltje weg al met al zo’n 5 kilo en neem je op reis natuurlijk mee in z’n eigen koffer. Of je het nu wilt of niet! Naast je fototas, SeeBuyFly aankopen, Viva en Linda en een zak drop zal je deze nu ook met je moeten meesjouwen. Deze past niet in de overhead bagage compartment, maar moet in het ruim. Hou rekening met afgebroken nagels, striemen op je schouders en eeltgroei op je handjes.

Edit. Edit. Edit!

De mooiste video’s hebben vloeiende overgangen, lange rechte lijnen en zijn gestabiliseerd. Kijkers raken niet geboeid als je ze lastig valt met jouw (beginnende) stuurmanskunsten. Dus knip de bochten en andere manoeuvres eruit. En zorg dat elk fragment 1 beweging heeft. Maak er een verhaal van en zorg voor een logische volgorde. En varieer in horizontaal, verticaal en diagonaal shot. Edit er op los en zorg ervoor dat je alleen maar video’s in je film gebruikt. Plaats alsjeblieft geen foto’s tussendoor als je niet als amateur wil worden aangezien.

Spelregels

Je ontkomt er niet aan, regels. En wetten. Zeker in Nederland. Er zijn regels voor particulieren en zakelijke gebruikers. Je bent een zakelijk gebruiker als je geld verdient met je dronevlucht, op welke manier dan ook. Voor regels in Nederland zie DARPAS. Voor regels in het buitenland adviseer ik je om je goed in te lezen. Want voor je het weet ben je met iets strafbaars bezig, en tja, dat wil je natuurlijk niet.

Heb je vragen over drones? Let me know hieronder...

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland …

5 comments

  1. Komt veel bij kijken zie ik. Ga er een over denken. Probleem zal vooral zijn het meeslepen van al het spul. Film je dan wel in 3D ? 2 gopro's naast elkaar? want dat lijkt me dan als je met een drone filmt wel een must. Of je het dan ook in 2d edit maar wel de optie hebt voor 3d. Zeker voor een bird eye view. Maar regeltjes: dat is het grootste probleem. Ik zou bv niet zomaar op timesquare even een drone oplaten.

  2. Ik denk dat op dit moment de DJI Mavic Pro het meest interessant is voor travelbloggers. Dat is namelijk echt een topper!

    • Dat is zeker een topper, maar gezien de beperkte beschikbaarheid niet heel praktisch. Tenzij je natuurlijk zoveel aan het reizen bent dat je in elk land even kunt kijken of die daar beschikbaar is. Maar voor nu zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.