Home / Blog / Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Mijn naam is Leo – mijn eerste bezoek aan Sierra Leone

Zo praat je op een vrijdagmiddag met iemand over zijn bedrijven in binnen- en buitenland en zo ga je met hem op reis naar Sierra Leone en kom je stuiterend vol enthousiasme en nieuwe energie terug. Dat overkwam mij dus. Nooit is Afrika mijn eerste continent van keuze geweest voor een nieuwe vakantie. Als steward ben ik weleens kort in Marokko geweest en als tiener heb ik het aangedurfd om 2 weken in een Tunesisch resort te verblijven. Ik had meer gevoel bij Noord Amerika en Azïe en in mindere mate Europa. Maar nee, Afrika, wat moest ik daar.

lars sang mo boom ondernemen in sierra leone boombuzztic drone 04

Tot het moment dat ik Olaf sprak. Hij is de vader van een vriendinnetje van mijn dochter. We raakten aan de praat over een nieuw kantoor, wat doorliep in een diepgaand gesprek over onze bedrijven. Toen hij me vertelde dat hij waterprojecten doet op verschillende pekken werd ik direct enthousiast. Iets doen met je hart is altijd goed, zo werk ik ook, en ook nog eens het verschil maken, wow. Hij zag wel wat in mijn activiteiten in de landen waar hij actief is. Dus ik roep uit het niets “roep een land en ik ga met je mee”. En toen kwam het, nog net als een schok, maar ik was wel enorm verbaasd. “Ga mee naar Sierra Leone, ik vertrek over een maand”, aldus Olaf.

Daar zat ik dan tegenover hem, het moest nog even bezinken allemaal, maar door zijn enthousiasme en ‘geruststellende’ verhalen over Sierra Leone zei ik meteen “OK, doen we!”. Zonder te weten waar ik begon zat ik een maand later in het vliegtuig. Eerst met de trein naar Brussel, toen met Royal Air Maroc via Casablanca, en een hele nare lange overstap, naar de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown. Daar stond ik ineens. Ik voelde me echt als Kuifje in Afrika. Bij het regelen van het visum werd ik al uitbundig welkom geheten door het ambassadepersoneel, maar in het land zelf werd het nog beter.

lars sang mo boom ondernemen in sierra leone boombuzztic drone 01

Mijn week in Sierra Leone heeft me laten zien dat je geen angst hoeft te hebben om het land te bezoeken. De mensen zijn enorm ondernemend en creatief. Het zijn overlevers van vreselijke drama’s zoals een burgeroorlog en ebola. Maar ze willen verder en zien kansen, op elk niveau. Ja, er is corruptie en ja het gaat er anders aan toe dan hier. Maar dat hoeft niet direct verkeerd te zijn. Het is op z’n minst ‘anders’. Zodra je een bijdrage levert aan het onderwijs, zorgt voor banen en een betere leefomgeving liggen hier als ondernemer enorme kansen voor het grijpen. Ook hier is het een kwestie van de juiste mensen kennen.

In mijn vrije tijd liep ik graag door de staten van Freetown en mengde ik met de locals. Ik praatte met ze en kocht hun producten. Ik schrok niet van het straatbeeld, veel steden in Azië zien er net zo uit. Kinderen kwamen spontaan op me af gelopen en vroegen me naar mijn naam. Ik zei dan “Lars”. Dat was soms nog wel wat lastig voor ze. Ik ontmoette Leo, zo een schattig ventje, en geef hem een cadeautje dat ik uit Nederland had meegenomen en kocht een banaan voor hem. Hij straalde en gaf me een knuffel. Sinds dat moment heb ik naast een Koreaanse en Nederlandse ook een ‘Salone’ naam, namelijk ‘Leo’.

lars sang mo boom ondernemen in sierra leone boombuzztic drone 03

Ik ben nog niet verliefd op het land, maar het heeft me wel enorm verrast en ik ben ook enorm gemotiveerd om de bevolking te helpen. De energie die ik daar heb geproefd is verslavend. De wil om te overleven en te vernieuwen druipt er vanaf. Ze zoeken hulp om zelf verder te komen en ondernemers kunnen daar uitstekend bij helpen. Ik ben Afrika fan, ik Leo.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

The Best New Years Eve 2016 Drone Video’s From All Over The World

When I started an article last year that got thousands of visitors I figured it …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.