Home / Blog / Reizen naar Sierra Leone, hoe werkt dat precies?

Reizen naar Sierra Leone, hoe werkt dat precies?

Mijn allereerste reis naar Sierra Leone was in Juni 2016. Een kennis nodigde mij uit om hem te vergezellen tijdens zijn reis om te ontdekken welke kansen er voor mij als ondernemer is het land lagen. Die uitnodiging nam ik na enige aarzeling aan en zo werd dit mijn eerste reis naar het echte Afrika. Door mijn ervaring in het toerisme was het boeken van een vliegticket niet zo heel lastig, hoewel er wel uitdagingen waren. De rest van reis is elke keer weer een ervaring. Ik soms het een en ander voor je op.

Visum voor Sierra Leone regelen

Voor je visum voor Sierra Leone ga je naar de ambassade van Sierra Leone in Brussel. Parkeren kan bij het kantoor en als je met de trein gaat kost het ca. 45 euro met de taxi enkele reis. Bij aankomst vul je een formulier in voorzien van je pasfoto. In 2016 kostte een visum voor een single entry 125 euro en een multiple entry 145 euro. Die laatste is 6 maanden geldig. Je geeft aan waarom je het land gaat bezoeken en wie je er ontmoet. Zorg dat je een contactpersoon ter plaatse hebt. Zorg er ook voor dat je de kosten van het visum contant kunt betalen. Er is geen mogelijkheid om te pinnen of iets dergelijks. Wen er maar aan, in Sierra Leone zelf betaal je ook alles cash. Je krijgt het visum direct mee (stempel) en bent klaar om te gaan. Mijn 1e reis ging vanaf Brussel en toen heb ik dit gedaan op de dag van vertrek voordat ik vertrok. Het paste precies, maar dat ga ik niet meer zo doen. Zorg ervoor dat je altijd de laatste informatie hebt voor de visumaanvraag.

Vaccinaties voor Sierra Leone

Ik heb mij niet extra laten vaccineren, maar onderzoek zelf even wat er wordt geadviseerd en of jij dat dan wil doen. Er zijn verschillende partijen waar je dit kunt doen zoals de KLM Travel Clinic, ANWB en je reisorganisatie.

Op zoek naar vliegtickets naar Sierra Leone

De hoofdstad Freetown van Sierra Leone is geen trekpleister zoals New York of Bangkok waar je kunt kiezen uit tig luchtvaartmaatschappijen met stuntprijzen als gevolg. Vanuit Nederland is er op dit moment geen directe verbinding met Freetown. Het beste, tevens het duurste (vanaf ca. 1.100 euro) alternatief is Air France dat vertrekt vanaf Schiphol en diverse overstapmogelijkheden op Parijs heeft, alvorens je doorvliegt naar Freetown. Voor een toeslag vlieg je Premium Economy. Online inchecken kan via de site van Air France en KLM. Dit kan ik je van harte aanbevelen. Het is eigenlijk Business Class, maar dan iets eenvoudiger. Soms maak je nog een korte tussenlanding onderweg, maar dan nog is het veel sneller en aangenamer dan de andere luchtvaartmaatschappijen. Een van die andere luchtvaartmaatschappijen is Royal Air Maroc. Deze vertrekt ook vanaf Schiphol, maar kent ongunstige overstaptijden. Met name de terugreis is voor mij een show stopper. Dit zit zo. Na aankomst op de luchthaven van Freetown moet je nog met een boot naar Freetown. Deze bootdienst (hierover later meer) is afgestemd op het vluchtschema. Behalve op de vlucht van Royal Air Maroc. Op de terugreis betekent dit dat je de laatste boot van de dag moet hebben, dan midden in de nacht ca. 4-5 uur op de luchthaven moet wachten (waar dan echt niets te doen is!) alvorens het vliegtuig vertrekt. Ook de overstap op Casablanca is geen pretje, maar valt in het niets met wat ik je eerder vertelde. Vliegen met Royal Air Maroc vanaf Brussel is veel goedkoper (vanaf ca. 750 euro) dan vanaf Schiphol (vanaf ca. 1.000 euro), maar in beide gevallen heb je hier mee te maken. Het laatste snelle alternatief is een vlucht met Brussels Airlines (het voormalige Sabena) vanaf Brussel direct naar Freetown. Vanuit Nederland kan je de trein pakken die je in ca. 3 uur van Schiphol naar Brussel Airport brengt. Dit kost je vanaf ca. 100 euro voor een retour. Daarnaast zijn er nog opties via Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen via diverse steden, maar dat is niet mijn pakkie aan, dat laat ik jou lekker ontdekken.

En daar sta je dan op Freetown Lungi Airport

Nadat je het vliegtuig bent uitgestapt begeef je je naar de douane. Hier is geen airco dus hou rekening met de warmte. Hier moet je ook je medische paspoort laten zien vanwege de gele koorts inentingen. Ze keken er bij mij niet in, ik hoefde het alleen maar te laten zien. De douanebeambte zal je mogelijk diverse vragen stellen, van sommige zal je je afvragen waarom die relevant is. Kijk ook niet vreemd op als je wordt gevraagd om geld. Ik heb inmiddels de truc dat ik het gesprek start en niet meer uit handen geef. Zeg ze dat ze mooie kleding hebben, hun haar goed zit, vraag ze of ze kinderen hebben, enzo. Echt, het werkt. En ik eindig altijd met een glimlach en stevige handdruk. Je gaat verder naar buiten en realiseert je meteen dat je in Afrika bent. Overal mannen die je iets aanbieden, graag je koffer willen dragen, etc. Mijn advies: Of ga daar in mee en hou er rekening mee dat ze hier ca. 1 tot 3 dollar voor vragen of draag gewoon je eigen bagage.Je gaat rechts naar een gebouwtje waar ze de boottickets verkopen. Het eenvoudigste is dat je 40 US dollar bij je hebt (en ook voor de terugreis). Als het je eerste reis is heb je nog geen lokaal geld, en weet, met US dollars kom je er altijd! Betaal de 40 US dollar en neem je ticket in ontvangst. Je bagage krijgt een tag en wordt apart genomen. De bagage gaat in een ander bus dan waar de passagiers in gaan. Geen zorgen, bij mij is dit tot op heden nog altijd goed gegaan, haha. Je wordt naar de ‘boat station’ gebracht, dit ritje duurt nog geen 10 minuten en toont je een van de armste wijken van Sierra Leone, Lungi. Overigens kan je ook met de auto of bus van de airport maa Freetown, maar dat duurt in totaal iets van 3 tot 5 uur en voor een eerste bezoek aan dit land en na de lange vliegreis is dat wellicht een flinke opgave.

Met de boot naar Freetown, je bent er bijna

De boat station is een eenvoudig gebouwtje waar ze wat frisdrank en chips verkopen en de wc een gat in de grond is. Je wacht met z’n allen op de eerstvolgende boot. Je bagage wordt nog altijd separaat opgeslagen. Er is gratis wifi aanwezig zodat je je vrienden thuis kunt ontzorgen en je contactpersoon ter plaatse kunt laten weten dat je er bijna bent. Op een gegeven moment zie je mannetje in oranje shirtjes met koffers en tassen aan de haal gaan. Geen zorgen, deze worden naar een van de bootjes gebracht. Een grote boot is voor de passagiers. Tot een paar jaar geleden waren dit oude vaartuigen, maar inmiddels zijn dit nette moderne boten. Je hebt geen WC aanbood, krijgt een flesje water bij vertrek en weet je dan binnen een half uur aan de overkant bent. En oh ja, er is wifi aan boord. Aan de overkant gearriveerd begeef je je naar de aankomst waar je bagage op jou wacht. Je laat je bagagenummer zien je loopt met je bagage weg. Zorg dat je wordt opgehaald of pak hier een taxi.

Geniet van Sierra Leone

Zo, je bent er. Geniet van het land, de vriendelijke bevolking en Afrikaanse cultuur en gebruiken. Het kan je overvallen, wellicht schrik je van deze wereld, maar er voor open staan is de beste manier om er iets van te maken. Of ik er uiteindelijk zakelijk actief ben geworden? Nee, dat niet. Hoewel ik er wel enkele opdracht heb kunnen uitvoeren was dat niets blijvends. Wat de rest van je leven blijft is de unieke ervaring met Sierra Leone.

Reisinfo actueel op het moment van schrijven.

About Lars Sang Mo Boom

Denkt in oplossingen en brengt verandering door anders te denken en nieuwe manieren van innovatie toe te passen. Is als ondernemer actief met FormulaFPV waarmee het 1e platform in Nederland is gerealiseerd op het gebied van FPV Racing. Met Boombuzztic worden schoolbestuurders en managers bijgestaan om met de snelle digitale en technologische veranderingen om te gaan.

Check Also

The Best New Years Eve 2016 Drone Video’s From All Over The World

When I started an article last year that got thousands of visitors I figured it …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.