Home / Blog / Waarom mijn kind van mij Fortnite mag spelen

Waarom mijn kind van mij Fortnite mag spelen

Het populairste console game van dit moment is zonder twijfel Fortnite. In dit spel kan je in 50 vs. 50 modus (Battle Royal) online de strijd met elkaar aan gaan tot de laatste over is. Daarnaast zijn er nog wat andere spelmodussen, maar die zijn lang niet zo populair als de Battle Royal. Fortnite is een in een cartoonesk jasje gestoken shooter game die als rating 12 jaar heeft gekregen waardoor kleine kinderen het spel niet mogen spelen. Fortnite is inmiddels ook te spelen op mobile devices waardoor het aantal spelers nog groter is. Bij mij thuis spelen we Fortnite op de Playstation 4 en ja, mijn kids mogen het van mij spelen.

Ook ik deed in het begin wat krampachtig moeite om mijn kid duidelijk te maken dat hij geen Fortnite mocht spelen. Want ja, er word in geschoten en ja, er worden grote wapens gebruikt. En och, al die uren voor het scherm dat is zo slecht. Dat zal allemaal best, ik zie er ook goede kanten aan en vandaar dat hij Fortnite mag spelen. Ik geef je 6 redenen waarom.

Fortnite en Leiderschap

In de Battle Royal en Duo modus spelen ze in teamverband waar leiderschap van groot belang is. Iemand moet de beslissingen nemen om een richting op te gaan en om aan te vallen. Het leiderschap gaat ook over het verdelen van de ‘loot’ en het helpen van teamgenoten als die geraakt zijn. De gesprekken zijn soms al best beladen en al snel is duidelijk wie de leider is. Ik zie ventjes die op straat wat verlegen zijn, maar tijdens Fortnite opeens als leider naar voren treden.

Fortnite en Navigatie

Fortnite speelt zich af op een eiland waar de spelers via een ‘drop’ uit een bus (ja echt!) naar een locatie gaan. Als ze eiland wat beter kennen gaan ze bewuste keuzes maken over de plak waar ze willen starten. Elk spel eindigt op een plek die aangegeven wordt met een cirkel. Val je daarbuiten dan is het game over. Kunnen navigeren is van groot belang om tot het einde te geraken. Hoe beter je over het eiland navigeert hoe groter kans is dan je overleeft.

Fortnite en Communicatie

Je herkent het vast, jij ligt nog in bed en beneden hoe je je kind hevige gesprekken voeren. Ja, dat is Fortnite. Door het spel met een microfoon te spelen (ik kan je een hoofdtelefoon ook aanraden) kan je kind met de andere spelers praten. Sta er niet gek van te kijken als je kiddo dat in het Engels of Frans doet aangezien de spelers van over de hele wereld komen. Doordat de spelers elkaar niet zien is het van belang dat ze de juiste dingen zeggen. Ook kan het in je voordeel zijn als je wat emotie in de gesprekken gooit als je bijvoorbeeld iets van iemand nodig hebt. Bij spellen zoals Fifa en F1 wordt wel samengespeeld, maar ontbreekt de communicatie. En juist dat vind ik zo goed als onderdeel van zijn ontwikkeling.

Fortnite en Strategie

Bij Fortnite is het van groot belang een duidelijke strategie te hebben. En omdat elk spel anders is moet je je strategie ook elke keer wijzigen. De strategie begint al bij het aankleden van de karakter en het kiezen van de accessoires. Met wie ga je dit spelen en wat spreek je onderling af? En als het spel dan actief is gaat het erom dat je snel de juiste beslissingen neemt want alles verandert razendsnel. Zeker in teamverband is een gezamenlijke strategie van essentieel belang. Zodra de gesprekken hoftiger worden en er onenigheid ontstaat is de kans op de overwinning vervlogen. Zonder strategie geen kans op de overwinning.

Fortnite en Samenwerken

Een van de belangrijkste reden die ik kan bedenken waarom mijn kind Fortnite mag spelen is Samenwerken. In Duo of battle Royal modus is het van belang dat er goed wordt gecommuniceerd (wees duidelijk) en dat er een strategie is. Je moet je weg kunnen vinden en andere spelers kunnen terugvinden. Dus alles draait om het kunnen Samenwerken. Als je dat niet doet zullen andere spelers je al snel wantrouwen en niet steunen als je bijvoorbeeld geraakt bent en je een ‘Revive’ nodig hebt. Door samen te werken zul je zelf niet altijd als winnaar eindigen, maar zal je wel steun krijgen van spelers waardoor je vaker hoog scoort en hierdoor dus ook snel je rating omhoog schiet.

Fortnite en Geld

Een bekend fenomeen met Games is dat je in het spel spullen kunt kopen. Dit doe je op de PlayStation met je PlayStation waarmee je geld op je account stort. In Fortnite kan je je geld kwijt aan nieuwe skins, v-bucks, diverse packs en meer. Mijn zoontje krijgt weleens PlayStation cadeaukaarten en uiteraard gebruikt hij deze graag in Fortnite. Ik ga dan naast hem zitten en leg hem de opties uit. Wat krijg je voor welk geld en waar kan je het voor gebruiken. Ik vertel hem ook hoe lang hij het kan gebruiken. Ik wil hem zo informatie bieden zodat hij een weloverwogen keuze kan maken in plaats van een impulsieve. De uiteindelijk keuze is aan hem, het is tenslotte ook zijn geld. Net als op vakantie vind ik dit een manier om hem beter met geld om te laten gaan en hem de waarde van geld in te laten zien.

En wat zijn jouw redenen om je kind Fortnite te laten spelen?

Foto: want.nl

Check Also

The Best New Years Eve 2016 Drone Video’s From All Over The World

When I started an article last year that got thousands of visitors I figured it …

2 comments

  1. Eens dat gamen ook echt goede kanten heeft. Mijn zoon van zes is echt goed in gamen en boekt er veel succesjes mee. Toch vind ik een game als fortnite niet geschikt voor jonge leeftijd omdat je vanuit de derde persoon speelt. Je richt op mensen om ze dood te schieten – want zo praten kinderen – en het ziet er behoorlijk ‘echt’ uit. Ik denk dat kinderen op die leeftijd het allemaal nog niet goed kunnen plaatsen en ben het daarom echt eens met het advies van 12 jaar.

  2. Ik hou van Fortnite. Het probleem is dat mijn machine tijdens het spelen af en toe bevriest, wat zo’n tegenvaller is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.